Legendarni bh. fudbaler koji je fudbalske korake počeo u Veležu, Vahid Halilhodžić, za Al Jazzeru govorio je o nastupu Rođenih u Europi.

“AEK je već drugi nivo, mada je je to ekipa koju nisam dugo gledao. Grci su vjerovatno znatno bolji od Sjevernih Iraca. Teško je reći ko je favorit. Samim tim da je ovo drugi protivnik, Velež je u finom, pozitivnom zanosu. Pobijedio je i Posušje sa 2:0 u prvoj prvenstvenoj utakmici bh. lige. Velež posjeduje samopouzdanje, u dobroj je formi i potrebno je sve uraditi na terenu da se eliminiše AEK, što bi bio podvig. Kada je riječ o domaćem terenu u prvom meču, promijenila su se pravila (od ove sezone gol u gostima ne vrijedi dvostruko), a i gledalaca nema više kao ranije. Bez obzira na to da li se igra prva utakmica kući ili na strani, treba pokušati ostvariti pozitivan rezultat. Velež nema šta izgubiti, već je puno dobio za prvi nastup u Evropi nakon dugo godina. Ne treba imati opterećenje, ali treba iskoristiti svaku šansu jer je sve moguće”, ističe popularni Vaha za Al Jazeeru.

Velež je pobjedom otvorio prvenstvo protiv Posušja, a Halilhodžić smatra da ekipa ima kvalitet za vrh tabele.

“Iskreno da vam kažem gledao sam nekoliko puta Velež, a ne poznajem dovoljno ostale ekipe. Vjerovatno će se Velež boriti ponovo za gornji dio tabele. Bilo bi divno pošto klub naredne godine slavi stogodišnjicu da uspjehom obraduje navijače. Ambicija je da ostvari novi plasman u evropska takmičenja. Međutim, apetiti u sportu brzo rastu, pa se mnogi pitaju da li Velež može biti šampion? Vidim da Željezničar i Sarajevo imaju poteškoća u funkcionisanju klubova. Kažu da Borac, Zrinjski i Široki Brijeg imaju kvalitetne ekipe. Nezahvalno je sada reći ko će pobijediti na kraju ovog fudbalskog maratona.”

Osim teme Veleža, Halilhodžić je govorio i o prvim utakmicama Zmajeva u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“BiH ima težak posao u jakoj grupi. Skoro je nemoguće nas i uspoređivati sa Francuskom, iako postoji želja i volja. BiH je potreban jedan podvig, pobjeda nad favoritom. Danas su sve prosječne ekipe manje-više dobro defanzivno organizovane, a onda u kontranapadima i prekidima uvijek možeš iznenaditi favorita, koji te zna potcijeniti i pada mu koncentracija. Šanse postoje, treba vjerovati u njih i raditi na samopouzdanju”, kazao je Vaha za Al Jazeeru.

Velež večeras igra protiv AEK-a od 20:30 sati.

(Reprezentacija.ba)