Asmir Begović će, kao što se prethodnih dana i najavljivalo, karijeru nastaviti u Evertonu.

Ovaj, po svim izgledima, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, odlučio je napustiti Bournemouth nakon četiri godine i prihvatiti poziv Rafaela Beniteza, a večeras je i zvanično predstavljen na Goodisonu.

Na taj način Begović se vratio u engleski Premiership, a odmah nakon potpisa javio se za Reprezentacija.ba portal.

– Kako se osjećam? Huh, oduševljen sam, iskreno. O Evertonu kao klubu suvišno je bilo šta reći. Znao sam i ranije da je to veliki klub s tradicijom, ali njegovu veličinu tek sam osjetio sada kada sam ovdje. Prvi utisci su baš, baš pozitivni. Jedva čekam da krenem s radom, prva je reakcija Asmira Begovića.

Iako na Ostrvu kažu da će biti rezervna golmanu viceprvaka Evrope Jordanu Pickfordu, njemu ne nedostaje motiva.

– Tjerat ćemo jedan drugog da treniramo bolje i kvalitetnije. Bit će borba za mjesto među stativama. To je velikim klubovima normalna stvar, žele na svakoj poziciji da imaju po dva kvalitetna igrača, tako da… U cijeloj priči je na kraju najvažnije da klub bude uspješan i da svako pomogne onoliko koliko može. Ja od izazova nikada nisam bježao.

Nije tajna da je Begovićeva plata bila finansijski teret za Bournemouth.

– Iako sam na invidualnom planu bio uspješan, sa Bournemouthom na kraju nisam uspio da izborim taj povratak u Premier ligu. Na kraju finansijski mi određene stvari nisu odgovarale, bili smo iskreni od početka, a za obje strane kao najbolje rješenje došao je ovaj transfer. Sve se brzo desilo.

Nove saigrače je, kaže nam, već upoznao. Imao je u proteklom periodu još nekoliko ponuda.

– Bilo je nekoliko ponuda, ali na kraju kada podvučeš crtu i gledaš kompletnu sliku, odlazak u Everton je najbolja stvar. Genoa? Da, pisalo se u medijima i o odlasku u Italiju i bila je ta opcija, kao i još nekoliko klubova iz Engleske. Ali, ne razmišlja se mnogo kada te pozove trener poput Rafaela Beniteza, poručio je Begović.

(Reprezentacija.ba)