Omladinci PSV-a, AZ-a, Club Bruggea i Leipziga ovog vikenda u Nizozemskoj igraju eksperimentalni turnir na kojem FIFA testira nova pravila.

Španski Mundo Deportivo piše da će se susreti igrati dva puta po 30 minuta, s tim da se vrijeme zaustavlja nakon svakog prekida.

Dakle, cilj je da se u svakom poluvremenu aktivno odigra po 30 minuta.

Aut će se izvoditi nogom kako bi se povećao procenat prilika za gol, dok je prilikom slobodnog udarca moguće odmah započeti driblig, odnosno igrač ne mora prvo dodati loptu saigraču.

Također, treneri mogu izvršiti neograničen broj izmjena i to bez zaustavljanja igre. FIFA je na neki način prepisala “leteće izmjene” iz hokeja i rukometa, a to znači da će fudbaleri moći ulaziti i izlaziti iz igre konstantno te da sudija neće biti primoran da zaustavlja igru.

I na kraju fudbaler koji dobije žuti karton kažanjvat će se izlaskom iz igre na pet minuta i na taj način će igrači morati paziti da nepotrebnim prekršajima ne oslabe svoj tim u toku susreta.

Po završetku turnira FIFA će analizirati spomenuta pravila i onda će odlučiti da li će podnijeti službeni zahtjev Međunarodnom odboru za fudbalska pravila (IFAB) za uvođenje istih.

(Reprezentacija.ba)