Selekcije Engleske i Italije u nedjelju od 21,00 sati na Wembleyu u Londonu igraju finale Europskog prvenstva.

Englezi prvi put u svojoj historiji igraju finale Europskog prvenstva, dok će se Talijani četvrti put boriti za titulu.

Reprezentacija Italije je jednom bila šampion Europe i to 1968. godine, a dva puta su gubili u finalima, 2000. godine od Francuske te 2012. godine od Španije.

Selektor Italije Roberto Mancini uoči finalnog duela ističe da je njegova momčad mnogo godina radila da bi došla do situacije da se bori za titulu.

“Mnogo godina smo radili na ovome, veoma smo sretni i samo se mogu zahvaliti igračim na svemu što su uradili do sada. Ništa još nismo osvojili i moramo pobijediti u nedjelju ako želimo doći do uspjeha. Engleska će imati veliku podršku. Finale je sasvim drugačije od ostalih utakmica i morat ćemo biti posebno fokusirani na susret”, rekao je Mancini.

S druge strane, selektor domaćih Gareth Southgate vjeruje da je došlo vrijeme i da Englezi konačano postanu prvaci Europe.

“Igrači su napravili veliki rezultat, ali u životu vam se pruži malo prilika kao što je ova. Moramo dati sve od sebe kako bi pobijedili. Vjerovatno smo se u Rusiji 2018. godine osjećali drugačije kada smo stigli do polufinala, a sada želimo da stignemo do kraja i osvojimo titulu”, kazao je Soutghate.

Vjerovatni sastavi:

Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Immobile, Insigne

England: Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Rice, Phillips; Saka, Mount, Sterling; Kane

Inače, Engleska je u grupnoj fazi osvojila prvo mjesto ispred Hrvatske, Češke i Škotske, u osmini finala je izbacila Njemačku, u četvrtfinalu Ukrajinu, dok je u polufinalu bila bolja od Danske.

Italija je u grupi sa Švicarskom, Turskom i Velsom osvojila prvo mjesto, zatim je u osmini finala eliminisala Austriju, u četvrtfinalu Belgiju te u polufinalu Španiju.

(Reprezentacija.ba)