– Pratim Evropsko prvenstvo. Šta drugo da radim? U početku mi nije bilo drago što se takmiči toliko selekcija, te slabije su otpale već u prvom krugu, a danas je već pravo uzbudljivo i neizvjesno. Svako se može svakom oduprijeti. Govorili su: ‘šta će Austrija, pa slaba Švicarska’, a Boga mi, kad vidiš utakmice… Nivo se baš izjednačio i to je dobra stvar.

Mišljenje je to Amara Osima, proslavljenog trenera Željezničara, koji nam se javio sa sela nadaleko od Sarajeva gdje uživa u danima odmora i daleko od briga vezanih za novu sezonu, pojačanja… Život u poluilegali mu itekako odgovara.

– Švicarska je jučer protiv Španije pokazala da je u stanju svakome pomrsiti račune. Penali su ih dijelili od polufinala. Španci su malo kontrolisali utakmicu, zabili su taj sretan gol odmah na početku, a čim su ih pustili uslijedilo je izjednačenje. Pitanje je šta bi bilo da su Švicarci ostali s istim brojem igraču na terenu. Kao što sam rekao, nivo je izjednačio i dobro je što sada nema ‘super-jakih’. Tu mislim na Francuze i Nijemce, priča nam Osim.

Ispadanje je, s druge strane, donijelo mnoštvo bure u Hrvatskoj. Iz dana u dan piše se o otrovnim strelicama koje je ispalio Ante Rebić.

– Ma, to ste vi novinari napravili skandal. Praktički od muhe ste napravili medvjeda. Na utakmici se dešavaju stvari na koje ne možeš utjecati. Dečko (Ante Rebić, op.a) je imao nesreću da promijeni kopačke baš u trenutku kada primaju gol i šta, sada ga treba ubiti? Bog zna koliko puta se dosad desilo da se primi gol s igračem manje na terenu, zbog ovog ili onog razloga, ali zakuhaše novinari. Uzmi izjavu od onog, drugi odgovori, loše se prenese i ode u nedogled. A to što je Rebić mijenjao kopačke postade državna stvar, i to u utakmici u kojoj su Španci bili bolji i zasluženo pobijedili. Treba biti realan.

Najbolji dojam na Osima su ostavili – Italijani.

– Rekao sam već prije 15 dana, a i sada ću. Meni Italija djeluje najbolje od svih. Možda ovo nije Italija na koju smo navikli, s puno zvijezda, ali ovo je momčad koja ti može zabiti gol iz kontre, na postavljenu obranu, iz daljine, iz prekida… Uz njih velike šanse imaju i Englezi kojima se poklopilo dosta stvari po pitanju žrijeba i domaćinstva. Engleska ako prođe danas, polufinale će igrati na Wembleyju, i to pred 60.000 gledatelja. Mahom domaćih, što je veliki vjetar u leđa. Ne mislim da im Ukrajinci mogu stvoriti probleme jer su oni, po meni, tu nekako uljezi po svemu. Provukli su se kroz grupu, onda na sretan način prošli Švedsku… Ne bi bilo loše ni da se prevarim. Fudbal i logika rijetko kad idu zajedno, dodaje kroz smiješak.

Upravo je Ukrajina jedan od protivnika reprezentaciji BiH u kvalifikacijskoj grupi za Svjetsko prvenstvo. Je li realno očekivati da ćemo biti ispred njih?

– Prvo mjesto je rezervisano za Francusku koja će se nakon ovog neuspjeha sigurno napeti u kvalifikacijama. Nama ostaje borba za to drugo mjesto, što neće biti nimalo lako, jer pored Ukrajine tu su još Kazahstan i Finska. Bit će to borba u smislu ‘ko koga za*ebe’. Mi smo remizirali sa Fincima, oni sa Ukrajinom, Kazahstan je također otkinuo bod Ukrajini… Dakle, svako sa svakim može igrati i sve je do toga kakav budeš u datom trenutku. Vjerujem da mi imamo šanse ako uđemo u neki normalan ritam i ako stabilizujemo tim. Tek su odigrane tri utakmice.

Za kraj, otkrio nam je kako provodi vrijeme i kada ga možemo očekivati ponovo na trenerskoj sceni.

– Životinje, Evropsko prvenstvo, Wimbledon… Kada ne gledam televizor, onda sam u bašti i tako. Odmaram se. A što se tiče povratka na klupu, to je u ovom poslu nepredvidivo, nikad ne znaš šta će se dogoditi. BiH ili inostranstvo? Raditi je svugdje isto, negdje ima više para negdje manje, ali ne znači da je drugačije, poručio je Amar Osim na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)