Reprezentacija Hrvatske je na EURO 2020 igrala mečeve sa zastavom na dresu na kojoj je grb sa ustaškom šahovnicom, a iz tamošnjeg saveza su objasnili situaciji sa spornom zastavom i tvrde da je greška slučajna.

Iz Fudbalskog saveza Hrvatske su za Index kazali da će u budućnosti vjerovatno druga firma štampati dresove, te da je firma Sitotisak Decolor i ranije pravila pogreške poput one u prijateljskom duelu protiv Turske uoči prvenstva.

“Kao i u slučaju grba na hrvatskoj zastavi, grafičku pripremu i tisak zastava na dresove za utakmicu protiv Turske radila je tvrtka Sitotisak Decolor. Djelatnici HNS-a tom su prigodom na vrijeme uočili pogrešnu zastavu za reprezentaciju Turske te su uoči utakmice zastave uklonjene sa svih dresova za tu utakmicu. HNS je upozorio partnere na tu značajnu pogrešku te se, u kontekstu dobre saradnje koja traje od prve utakmice reprezentacije, nije donijela odluka o prekidu saradnje”, navodi se u odgovoru press službe HNS-a Indexu i dodaje:

“Kao što je najavljeno jučer, HNS će nakon kardinalne, iako nenamjerne, pogreške s hrvatskim grbom na državnoj zastavi razmotriti daljnju saradnju s tvrtkom Sitotisak Decolor, a uvedeni su dodatni interni kontrolni mehanizmi kako se bilo kakvi slični slučajevi ne bi mogli ponoviti.”

Iz HNS-a su naveli i da će posljedice snositi ekonom zadužen za operativu oko dresova Dennis Lukančić.

(Reprezentacija.ba)