Švicarska predvođena Vladimirom Petkovićem napravila je veliko iznenađenje na Evropskom prvenstvu. Malo je Švicarcima davao šanse u meču protiv Francuske, ipak se radi o šampionima svijeta, međutim Gavranović, Seferović i ostala družina kaznili su  prepotentnost Trikolora, koji su vodili 3:1 deset minuta prije kraja i mislili da je posao završen.

Osim selektoru Petkoviću i dvostrukom strijelcu Seferoviću, velike zasluge za prolazak Švicarske pripadaju još jednom čovjeku porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Radi se o Mariju Gavranoviću koji je zabio za poravnanje, za onih 3:3 u posljednjoj, 90. minuti.

Gavranović se za Reprezentacija.ba javio iz Rusije. Iz St. Petersburga gdje će Švicarci u petak igrati meč četvrtfinala protiv Španije.

– Ispisali smo historiju. Igrali smo protiv svjetskih prvaka, protiv reprezentacije koja je i sada bila jedan od glavnih favorita za naslov, a zbog toga nam je malo ko davao šanse. Mi smo na kraju pokazali da smo prava momčad, pravi karakterni igrači. Ušli smo u utakmicu s ciljem da ostavimo srce na terenu, da odigramo najbolje što možemo i mislim da smo na kraju zasluženo slavili, kaže nam Gavranović.

Prošlo je 67 godina od posljednjeg švicarskog četvrtfinala. Sljedeća prepreka je Španija.

– O Špancima ne treba trošiti riječi, to je moćna reprezentacija, ali i protiv njih se može igrati. Pokazala nam je to Hrvatska. Ući ćemo u utakmicu kao što smo ušli i protiv Francuske – samouvjereno i s nadom da možemo napraviti nešto.

Utakmice Švicarske prate se s velikim zanimanjem i na ovim prostorima.

– Naravno da nas raduje što za Švicarsku navijaju i naši ljudi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske…

Sarajlija Vladimir Petković uživa veliki ugled u švicarskoj javnosti. Na klupi ove reprezentacije je još od 2014. godine.

– Vladimir je napravio veliki posao zadnjih godina i zaslužio je ovaj uspjeh. Protiv velikih reprezentacija smo uvijek dobro igrali, međutim na velikim turnirima nikako nismo uspjevali da odemo dalje od osmine finala. Evo, sad napokon se i to poklopilo. Zasluženo.

Otkrio nam je i odakle vuče porijeklo.

– Moji roditelji su Hrvati iz Gradačca. Tamo skoro ne idem nikad jer sam rođen u Švicarskoj, pa i ono malo odmora što imam iskoristim da provedem tu ili negdje na moru. Roditelji idu često u rodno mjesto.

Za kraj, interesovalo nas je i ko ga je najviše oduševio u dosadašnjem dijelu Evropskog prevenstva.

– Italija! Igrali smo protiv njih i bila je to stvarno teška utakmica za nas, zaključio je Gavranović.

(Reprezentacija.ba)