Napadač reprezentacije Češke, Patrick Schick jedan je od igrača koji su obilježili dosadašnji EURO, a kapiten bh. reprezentacije Edin Džeko jedan je od zaslužnih za njegov razvoj.

Schick je u Romu stigao 2017. godine i dvije godine je dijelio svlačionicu sa našim Edinom Džekom. Čeh je uvijek govorio u superlativu o Dijamantu.

“Puno mogu naučiti od Edina. Obojica želimo igrati, tako da određeno rivalstvo među nama postoji jer samo jedan napadač može igrati. Međutim, bez obzira na to, dobri smo prijatelji, govori mojim jezikom”, kazao je Schick svojevremeno.

Češki napadač iz Rome je išao na posudbu u Sampdoriju, a potom se pojavila opcija da ide u njemačku Budesligu, na posudbu u RB Leipzig. Džeko je preporučio Patricku da ide u Bundesligu koja je odlična za razvoj mladog igrača.

“Edin Džeko mi je rekao da bi odlazak u Leipzig bio dobra odluka jer je i on igrao u Njemačkoj. Uzeo sam sve u obzir, od njihovog stila igre do pozicije na tabeli”, kazao je Schick.

U dresu Leipziga postigao je deset golova, a potom je potpisao za Bayer Leverkusen za koji je u protekloj sezoni postigao 13 golova na 36 mečeva.

Schick je na Euru postigao četiri gola i odveo Češku u 1/4 finale. Protiv Škotske je postigao gol skoro sa centra terena.

(Reprezentacija.ba)