Toni Šunjić jedan je od onih fudbalera koji će, kada završi karijeru, svima ostati u lijepom sjećanju. Osim što je nebrojeno puta učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama i time pokazao kakvo srce ime, Šunjić je i kao igrač bez mrlje, svaki put je davao svoj posljednji atom u dresu reprezentacije i svakoj utakmici se dječački radovao.

Utakmica koju je odigrao u septembru prošle godine protiv Italije za Šunjića bi, po svemu sudeći, mogla biti i posljednja u dresu reprezentacije. Daleka putovanja, kao i okolnosti vezane za pandemiju, nagnala su ovog Mostarca na razmišljanje o povlačenju iz nacionalnog tima za koji je odigrao 41 susret.

– Još na početku kvalifikacionog ciklusa za Evropsko prvenstvo razmišljao sam onako u četiri zida da ću se oprostiti ukoliko ne ostvarimo cilj. Na mojoj poziciji BiH sada ima dobre igrače, mlade, tako da ne znam ima li više smisla da dolazim iz Kine. Komplicirano je to. O tome sam ranije pričao i sa selektorom koji mi je jasno dao do znanja da bi volio da i dalje budem tu, da još razmislim, ali vidjet ćemo. Mislim da sam najvjerovatnije svoje odigrao, kazao je Toni Šunjić u razgovoru za Reprezentacija.ba.

Foto: FS BiH

Sa reprezentacijom je Šunjić imao priliku igrati na jednom velikom takmičenju.

– Hvala Bogu, imao sam čast i privilegiju da idem na to Svjetsko prvenstvo. Šteta je što nismo uspjeli otići i na Euro, teško mi je sada kada tu vidim Finsku, ali vrijeme ne možemo vratiti.

Šunjićeva kineska avantura počela je u septembru 2020. godine. Ponudu koju je dobio nije mogao odbiti.

– Prije nego što sam otišao imao sam određene predrasude prema Kini, a na kraju sam se ugodno iznenadio. Puno je razvijenija nego što sam mislio. Kina se razvija nevjerovatnom brzinom, gradi se puno, postali su baš velesila. I život ovdje je jako dobar. Hrana? Mislio sam da ću s tim imati problema. Ima ovdje te njihove ‘egzotične hrane’, međutim postoje i evropski restorani u kojima možeš jesti što poželiš.

Fudbalska razina, kaže, nije baš kao u Rusiji.

– Po mom viđenju prvenstvo je slabije nego u Rusiji. Napredovali bi još više ukoliko bi se podigao broj stranaca, ovako postoji ograničenje da smiješ imati četvoricu u prvoj postavi, a puno dobrih domaćih igrača nije baš lako naći. Ali, treba i to shvatiti, Kinezi žele razvijati i svoje igrače.

U proteklom periodu je gledao sve utakmice reprezentacije BiH.

– Gledao sam, naravno, utakmice i žao mi je što nikako ne uspjevamo da dođemo do pobjede. Ušli smo u tu neku crnu seriju, ali treba imati i na umu da je došlo do smjene generacije. Treba dati podršku ovim novim momcima, vjerovati u njih, kao i u samog selektora. Ja lično vidim tu potencijal. Nadam se da ćemo se već na sljedećem okupljati popraviti.

Prokomentarisao je i ‘neke nove klince’ na njegovoj poziciji.

– Lično poznajem Hadžikadunića jer smo se susretali u Rusiji. Ako nastavi ovako, može sigurno napraviti dobru karijeru, baš kao i Ahmedhodžić koji je također veliki potencijal. Baš često čitam o interesu brojnih klubova za njega. Daj Bože da dođe i do transfera. To su igrači na koje će reprezentacija moći računati u narednih najmanje 10 godina. Moram priznati da me ugodno iznenadio i Saničanin, već smo jednu utakmicu odigrali u paru i odličan je. Ma, ne treba brinuti. Samo strpljenja.

Kroz karijeru prošao je brojne države i klubove. Interesovalo nas je gdje je fudbalski najviše uživao.

– Bio sam u Belgiji, Ukrajini, Njemačkoj, Italiji…, ali meni lično je najljepše bilo u Dynamu iz Moskve. Vežu me baš lijepa sjećanja na to vrijeme u Moskvi, Rusiji. Uživao sam u svakom pogledu.

Priznaje da već uveliko razmišlja o životu nakon karijere.

– Uskoro ću napuniti 33 godine, karijera se bliži kraju i treba polako razmišljati šta dalje. Imam nekih ideja u glavi, ali još nisam donio konačnu odluku čime ću se baviti. Vidjet ćemo, za kraj je rekao Šunjić.

(Reprezentacija.ba)