Elvir Rahimić, član stručnog štaba A selekcije BiH, je za Dnevni avaz prokomentarisao EURO 2020, nastupe Francuske, Ukrajine i Finske (protivnici Zmajeva u kvalifikacijama za SP 2022), ali i stanje u našoj reprezentaciji.

Rahimić prati EURO i analizira spomenute protivnike naše selekcije.

“Zbog naše grupe za SP 2022 malo više gledam i analiziram Francuze, Ukrajince i Fince. Francuska je i protiv Njemačke pokazala svoju moć, svoju silu. Zasluženo su pobijedili Njemačku u Minhenu, što pokazuje da nisu slučajno svjetski prvaci. Ukrajinci su protiv Nizozemske (2:3) odigrali su mnogo bolje i izgubili, a u drugoj protiv Sjeverne Makedonije (2:1) dobro su izgledali samo u prvom poluvremenu, ali su, ipak, pobijedili. Ipak, mislim da je i Ukrajina jaka reprezentacija koja ima dobre igrače. Na osnovu te individualne kvalitete su i pobijedili Makedonce. S druge strane, Finska igra svoj, prepoznatljiv stil – svi u odbranu, a šta uradi Puki, uradili su. To tako – njihov stil igre. Oni se toga drže i stalno igraju tako, ništa ne mijenjaju. Čak imaju šansi da prođu i grupu.”

Na pitanje možemo li mi iz duela s Ukrajincima izaći kao pobjednici, saradnik Peteva za Dnevni avaz kaže:

“Zašto ne, vidjeli ste da oni imaju i dosta lošijih strana u svojoj ekipi koje mi trebamo iskoristiti. No, nemojte me odmah pitati da ih sve otkrijem. Bit će vremena i za to, mada sve zavisi od nas. Kakvi ćemo biti u tim utakmicama, u kojem sastavu, u kakvoj će igrači biti formi, hoće li naši fudbaleri u to vrijeme igrati u svojim klubovima. Šteta što mi nismo na Euru 2020 kako bi i naši mladi ili mlađi igrači sticali iskustvo. Treba im mnogo vremena, rada, truda i igara u dobrim klubovima kako bi uspješno zamijenili starije kolege, koje su tu ili su već završile karijeru.”

Kad u našem timu nema Edina Džeke, Miralema Pjanića, ali i Radeta Krunića, Amera Gojaka… nedostaje nam individualni kvalitet ili igrači koji mogu rješavati utakmicu i praviti prevagu.

“U reprezentaciji je najbitnije da imaš igrače koji mogu praviti prevagu. A ako ih nemaš, onda je to problem. Jer, nije reprezentacija klub, pa da mi možemo s igračima trenirati dva-tri mjeseca u komadu, te nešto praviti. To ne možemo, imamo dva-tri dana priprema za sve, na kojim ih možemo opustiti, te taktički i psihički pripremiti za predstojeća iskušenja. A ako reprezentativci nemaju neophodan individualni kvalitet, šta mi možemo uraditi ako neko ne može postići gol, odigrati zadnji pas, predriblati, napraviti višak… Kad nema pomenutih igrača, mi imamo veliki problem u napadu. To su pokazale posljednje junske utakmice. A ako su tu Džeko, Pjana, koji igraju u svojim klubovima, pa onda i Kruna, Gojko Cimirot, Amer Gojak, Miroslav Stevanović… to je odmah neka sasvim druga priča. U suprotnom, imat ćemo velike probleme, ne samo s Ukrajinom i Finskom, nego i slabijim”, zaključio je Rahimić u razgovoru za Dnevni avaz.

(Reprezentacija.ba)