Ženska košarkaška selekcija BiH je danas u Strasbourgu u meču drugog kola grupe C Eurobasketa pobijedila Tursku sa 64:54 i osigurala plasman u osminu finala.

BiH u nedjelju igra posljednji meč u grupi protiv Slovenije i u slučaju trijumfa ide direktno u četvrtfinale, a selektor Goran Lojo i kapitenka Milica Deura su govorile na zvaničnoj press konferenciji nakon trijumfa protiv Turske.

“Teška utakmica kako smo i očekivali. Dobro smo otvorili susret, vodili u drugoj četvrtini, ali smo imali problema u napadu. Turkinje su se vratile i u trećem periodu prešle u vodstvo. Ipak, na kraju smo pokazali karakter i serijom poena napravili preokret. Bili smo umorni nakon utakmice sa Belgijom, potpuno istrošeni, ali na kraju smo sretni što smo prvi put u historiji izborili drugi krug Eurobasketa”, rekao je selektor i dodao:

“Igračice su dale sve od sebe. Hvala svim navijačima i u dvorani, ali i onima pored malih ekrana koji su nas gledali. Nadam se da će naših navijača biti više u nedjelju kako bi nam pružili podršku u susretu sa Slovenijom.”

Kapitenka Milica Deura je presretna nakon plasmana u naredni krug.

“Znali smo da će biti teško, pogoovo nakon jučerašnje utakmice protiv Belgije kada smo dali svoj maksimum. Ponosna sam na kompletan tim. Vratili smo se u igru i pokazali karakter. Sretni smo što smo u drugom krugu. Vjerujem u nas i mislim da nismo rekli sve na ovom prvenstvu. Hvala svim navijačima koji nas prate i pružaju nam podršku. To nam puno znači. Mi obećavamo da ćemo dati sve od sebe u narednoj utakmici da i da probamo pobijediti te direktno proći u četvrtfinale.

Podsjećanja radi BiH je jučer u prvom kolu iznenađujuće savladala favoriziranu Belgiju sa 70:55.

BiH u nedjelju 20. juna od 12,00 sati u Strasbourgu igra duel trećeg kola grupe C protiv Slovenije.

(Reprezentacija.ba)