Bh. klubovi koji će predstavljati našu zemlju u europskim takmičenjima danas su saznali svoje protivnike, a u nastavku donosimo osnovne informacije o njima.

FK Borac – CFR Cluj

Prvak BiH, banjalučki Borac, u prvom pretkolu Lige Šampiona igrat će protiv Cluja, najbolje ekipe Rumunije. Proteklu sezonu osvojili su domaći šampionat sa devet bodova prednosti u donosu na FCSB.

Cluj je osnovan davne 1907. godine, a sedam puta osvajali su titulu prvaka Rumunije. Vrijednost ekipe procijenjena je na 27.5 miliona Eura, a najskuplji fudbaler je Andrei Burca sa 3.5 miliona Eura.

Prošle sezone Cluj je igrao grupnu fazu Europa Lige gdje je završio kao treći na tabeli u grupi sa Romom, Young Boysima i CSKA Sofijom.

Jednom su se sastajali i sa bh. klubovima, bilo je to u sezoni 2009/2010 kada je Sarajevo odmjerilo snage sa Clujom u play-offu za grupnu fazu Europa lige. Cluj je tada tijesno slavio sa ukupnih 3:2.

Prva utakmica se igra 6. ili 7. jula u Rumuniji, a uzvratni meč je sedam dana poslije.

Sarajevo – Milsami

Sarajevo će svoj europski put početi u Moldaviji gdje će gostovati ekipi Milsami. To je klub koji je osnovan 2005. godine, a u svojim vitrinama imaju titulu prvaka i dva kupa Moldavije.

Momčad Milsami Orhei prema portalu transfermarkt vrijedi 3.9 miliona Eura, Alexandru Antoniuc je najskuplji igrač sa 375.000 Eura. Milsami je sezonu iza nas završio na trećem mjestu sa 26 bodova zaostatka u odnosu na prvi Sheriff.

Prethodna tri euro izleta završavali su u prvom pretkola Europa Lige ispadavši od FCSB, Slovana i Fole.

Prva utakmica se igra 8. jula u Moldaviji, a sedam dana poslije je revanš u BiH.

Velež – Coleraine

Nakon 33 godine Velež je izborio Europu, a iako su bili nenosioci dobili su protivnika s kojim imaju šanse za prolazak dalje. Riječ je o Coleraine, ekipi iz Sjeverne Irske.

Coleraine FC osnovan je 1927. godine i jednom su bili prvaci ove države. Ekipa je procijenjena na samo 475.000 eura, manje nego što vrijedi Samir Radovac iz Veleža (500.000 eura).

Što se tiče nastupa u Europi u prošloj godini su napravili senzaciju izbacivši na penale slovenski Maribor u prvom pretkolu Europa Lige, a u drugom su eliminisani od škotskog Motherwella. Sezonu su u domaćem šampionatu završili na trećem mjestu.

Prvi susret će se igrati u BiH, vjerovatno na Grbavici, a revanš je u Sj. Irskoj.

Široki Brijeg – KF Vllaznia

Širokobriježani će borbu za drugo pretkolo početi u Albaniji na gostovanju kod Vllaznije, kluba iz Skadra osnovanog 1919. godine. Devet puta su bili prvaci Albanije, a prema Transfermarktu ekipa vrijedi 4.98 miliona Eura. Za tim iz Skadra nastupa Haris Dilaver nekadašnji napadač Čelika i Mladosti.

U protekloj sezoni su završili na drugom mjestu sa isto bodova kao i prvoplasirani, ali zbog lošijeg međusobnog omjera nisu podigli pehar namijenjen za najboljeg u Albaniji.

Što se tiče europskih utakmica već deset godina nisu igrali euro mečeve. Zadnji put su u sezoni 2011/2012 stigli do drugog pretkola Europa Lige gdje su eliminisani od Thuna sa 1:2.

Kao i Velež, i Široki Brijeg će prvi susret igrati na svom terenu.

(Reprezentacija.ba)