Nakon slučaja Eriksen, koji se na svu sreću završio bez smrtonosnih posljedica, a ponajviše zbog brze reakcije ljekara na stadionu, odlučili smo provjeriti kakve medicinske zahtjeve ima NS/FS BiH prema klubovima za odigravanje utakmica u Premijer ligi BiH.

Prisustvo ljekara, hitne pomoći i osiguravanje određene medicinske opreme definisano je u Propozicijama Premijer lige Bosne i Hercegovine koje je određeno od strane Komiteta za sportsku medicinu NS/FS BiH.

Dakle, na svim utakmicama obavezno je prisustvo vozila hitne pomoći uz osoblje, te uz kompletnu medicinsku opremu uključujući uređaj defibrilator, poznatiji kao “elektro šok” uz pomoć kojeg se uspostavlja ponovni rad koje je stalo.

Zbog velikih troškova prisustvo hitne pomoći čini se da nije realno na utakmicama nižih rangova i uzrasta, pa pozivamo FS BiH, ali i sve predstavnike lokalne zajednice i privrede da kroz projekte ili donacije osiguraju kupovinu ovakvih uređaja za lokalne stadione koje mogu koristiti za potrebe više selekcija.

Možda je rješenje i obavezna edukacija ljekarskog ili trenerskog osoblja svake ekipe koja će osigurati da na svakoj utakmici postoji bar jedna osoba koja može pružiti tretman simulacije rada srca, do dolaska stručnijeg medicinskog osoblja.

(Reprezentacija.ba)