Fudbalski savez Hrvatske oglasio se uoči početka predstojećeg Europskog prvenstva uz poruku da njihovi igrači neće klečati pred početak utakmica u znak podrške pokretu Black Lives Matter (BLM).

Fudbaleri Hrvatske su igrali prije nekoliko dana u prijateljskom meču sa Belgijom te pred početak duela nisu klečali u znak podrške ovom pokretu.

To je izazvalo ogromu pažnju u engleskim medijima (Engleska i Hrvatska 13. juna igraju prvi meč grupe D), a Fudbalski savez Hrvatske (HNS) se oglasio i poručio da je to odluka samih igrača.

“HNS uvijek i svugdje osuđuje sve oblike rasizma i diskriminacije, ali smatramo da svaki igrač ima pravo na odabir kako će se postaviti prema tom problemu. Prije utakmice s Belgijom igrači su odlučili da će poštovanje prema borbi protiv rasizma iskazati držanjem u stavu mirno te tako ispoštovati i klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatskom narodu klečanje nije imanentno kao način iskazivanja poštovanja i što je najvažnije, hrvatski reprezentativci svojim djelima i ponašanjem u karijerama pokazuju da im boja nečije kože ili rasa nipošto nije bitna”, saopšteno je iz HNS-a.

Inače, Hrvati neće biti jedini koji neće klečati pred početak susreta na prvenstvu. Isto to su najavile i i selekcije Rusije, Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, dok se reprezentacije Turske, Italije, Švicarske, Sjeverne Makedonije, Španije, Švedske i Njemačke nisu izjasnile.

(Reprezentacija.ba)