U Željezničaru se polako spremaju na novo razdoblje. Sezonu za zaborav žele što prije zaboraviti i vratiti klub tamo gdje pripada, a intenzivno se na Grbavici spremaju i na život bez Blaža Sliškovića koji, po svemu sudeći, neće ostati na kormilu.

Prethodnih dana sa sarajevskim klubom se dovodi u vezu nekoliko trenera. Jedna od opcija je Rusmir Cviko koji je ranije radio u stručnom štabu reprezentacije BiH, a kao ‘team-manager’ je u prošlosti osvojio pet trofeja sa Željezničarom. Bile su to zlatne godine na čelu sa Amarom Osimom.

Po pitanju preuzimanja Željezničara ovaj karizmatični stručnjak se još ne oglašava, ali zato jeste Muamer Vugdalić koji se također spominje kao potencijalno rješenje. Radi se o selektoru U15 reprezentacije Slovenije, inače sinu legendarnog Sabahudina Saše Vugdalića, bivšem slovenskom reprezentativcu i čovjeku koji je od 2007. do 2008. imao priliku igrati za Plave.

– Vidio sam da se moje ime povezuje sa Željezničarom. To je za mene čast, znam šta taj klub znači u bh. okvirima, ali moram reći da u ovom trenutku nema ništa od toga. Ja sam izabran za selektora U15 selekcije Slovenije i moj sav fokus je na tom poslu. Dobio sam u ruke jedan projekat i povjerenje koje ne želim izigrati. Dakle, situacije je u ovom trenutku takva, a vidjet ćemo da li će se nešto u budućnosti desiti po ovom pitanju, kaže 43-godišnji Muamer Vugdalić za Reprezentacija.ba portal.

Muamer Vugdalić sa Stevenom Gerrardom

U proteklom periodu je, kaže nam, mnogo pratio Željezničar i samo prvenstvo.

– U fudbalu sam konstantno, pratio sam sve što se dešava i žao mi je što je Željezničar u ovakvoj situaciji. Klub s takvom tradicijom ne zaslužuje sedmo mjesto već da se iz sezone u sezonu bori za naslov. Željezničaru treba trener koji ima autoritet, koji ima viziju, ali da bi sproveo u djelo svoje zamisli moraju funkcionisati i ostale stvari. Kako je to unutar kluba, ne znam, niti bih ulazio u to.

Prisjetio se i vremena kada je svojevremeno nosio dres tima sa Grbavice.

– Tu sam proveo jednu lijepu godinu i stekao mnogo prijatelja. Mišljenja sam da je ta moja generacija mogla napraviti daleko više, ali bilo je to vrijeme kada se baš nije moglo u gostima pobjeđivati kao danas. Znate i sami… Tu su bili Štilić, Pelak, Bekrić, počeo je i Šehić braniti… Odlični momci.

Ranije je Vugdalić radio kao trener u Dravi,  Radomlju, a najviše se zadržao u Mariboru.

– U Mariboru sam radio i sa prvim timom, bio sam pomoćnik Krunoslavu Jurčiću… Deset godina sam proveo u omladinskom pogonu i u tom periodu smo selektirali nekoliko sjajnih fudbalera koji su kasnije napravili odlične transfere. Meni kao treneru je to velika satisfakcija. Bila je odlična saradnja sa Zlatkom Zahovičem, znalo se sve, šta se žele i kakvi igrači za prvi tim… Sa Mariborom sam osvojio kadetsko prvenstvo, juniorsko, zatim juniorski kup i igrao grupnu fazu Lige prvaka. Tada smo pobijedili i Spartak, na kraju nam je rekao Vugdalić.

Muamer Vugdalić je rođen 25. augusta 1977. godine u Rijeci. Ukupno je 27 puta igrao za selekciju Slovenije, a bio je član generacije koja je 2002. igrala na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji.

(Reprezentacija.ba)