Završena je još jedna sezona Premijer lige BiH u kojoj je titulu prvaka osvojio banjalučki Borac, a BiH će u još Europi predstavljati Sarajevo, Velež i Široki Brijeg.

Borac je kolo prije kraja proslavio šampionsku titulu. Banjalučani su odigrali skoro pa perfektno proljeće, kasnili su 13 bodova u odnosu na Sarajevo, ali je momčad Marka Maksimovića napravila sjajan niz i zasluženo podigla pobjednički pehar. Presudna je bila pobjeda na Koševu 2:0 kada su Vranješ, Zakarić i društvo pokazali da imaju kvalitet.

Sarajevo je možda i najviše izgubilo u ovoj sezoni. Imali su odličnu priliku osvojiti treću uzastopnu titulu jer su na polusezoni prvom pratiocu bježali osam bodova, ali su loš prelazni rok i taktičke greške Vinka Marinovića koštali Bordo klub koji je na kraju osim izgubljene titule izgubio i nekoliko miliona KM.

Jednu od najljepših priča napisao je mostarski Velež koji se nakon 33 godine plasirao u Europu. Uigrana ekipa, predvođena Feđom Dudićem prema mnogima je igrala najljepši fudbal i sasvim zasluženo osigurala mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu. Klub je uz veliku podršku navijača radio i na infrastrukturi, a kakva energija vlada Mostarom i ostalim bh. gradovima koji vole Velež dovoljno pokazuju sinoćnja slavlja.

Široki Brijeg je još jednom pokazao da sa mladim fudbalerima iz svoje škole mogu napraviti dobre rezultate. Na polusezoni su izgubili nekoliko prvotimaca, ali Toni Karačić je vjerovao u svoje mlade fudbalere i na kraju je ostvaren cilj, a to je plasman u Europu.

Zrinjski je i pored velikih ulaganja u igrački kadar i stručni štab završio tek na petom mjestu, te Plemići nakon dugo vremena neće predstavljati BiH u europskim takmičenjima. Zrinjski je sezonu počeo sa Mladenom Žižovićem, a potom je ekipu preuzeo Sergej Jakirović koji nije uspio ispuniti cilj. U njegovu odbranu imao je isto bodova kao i Široki Brijeg koji je imao bolji međusobni omjer.

Ekipa koja je na kraju sezonu završila sa tri različita trenera je Tuzla City. Šesto mjesto nije plasman koji će zadovoljiti apetite vlasnika Azmira Husića, ali proljetni dio sezone sa Husrefom Musemićem daje dojam da ovaj tim u narednoj sezoni može konkurisati za vrh Premijer lige BiH.

Najveća enigma i najveći “luzer” ove sezone je sarajevski Željezničar. Prvi dio sezone Plavi su završili na drugom mjestu iz tajne želje da napadnu prvo mjesto, a nakon posljednjeg kola su sedmi na tabeli. Tek su u kolu odigranom za vikend ostvarili prvu pobjedu na proljeće. Finansijska kriza, podjela navijača i loši prethodni prelazni rokovi ostavili su traga i doveli do najveće rezultatske krize u historiji kluba. Da navijačima bude još teže, klub u ovoj godini obilježava 100 godina postojanja. Najveći dio sezone Želju je predvodio Amar Osim, par kola Blaž Slišković koji je potom “nestao”, a posljednja četiri kola ekipu je vodio Almir Memić.

Tuzlanska Sloboda može biti zadovoljna sezonom. S ograničenim finansijskim sredstvima stvorili su mladu, energičnu ekipu koja je na momente igrala sjajno, zatim upala u krizu, a dolaskom Žižovića napravila dobru seriju i kraj sezone dočekali u mirnoj luci. U fokus su stavili nekoliko mladih igrača koji u narednom periodu mogu napraviti inostrane transfere i u klupsku kasu donijeti novac.

Deveta na tabeli je završila Mladost, ali to ne mora značiti da će ostati u Premijer ligi BiH. Naime, klub iz Doboja kod Kaknja još uvijek nije dobila licencu za učešće u narednoj sezoni, a razlog tome su neki neisplaćeni ugovori. Mladost je tokom sezone predstavila nekoliko sjajnih igrača, Hiroš je bio odličan što je dovelo do potpisa za Osijek, Hadžić je postizao golove najboljih ekipama i ponude za njega se redaju, a bek Alić je želja svih premijerligaša. Ipak, ostaje da vidimo rasplet situacije sa dobijanjem licence, te se nadamo da će ekipa Mladosti ostati u Premijer ligi jer je to na zelenom terenu zaslužila.

Krupa se odličnim proljećem spasila od ispadanja. Jesenji dio bili su prikovani za dno, ali drugi dio sezone su igrali odlično i završili kao deseti na tabeli. Kada se uzme u obzir samo proljeće, Krupa je na šestoj poziciji. Cilj su ispunili i mirno očekuju narednu sezonu i ponovo vjerovatno borbu za opstanak.

Bijeljinski Radnik je proteklih godina bio stabilan član Premijer lige BiH, ali u ovoj sezoni su igrali ispod svog nivoa, te se promjene u rukovodstvu kluba uzele danak. Radnik je igrao loše i sezonu završio kao pretposljednji. Ipak, rasplet pomenute situacije s Mladosti pomno prate jer u slučaju da Mladost ne dobije licencu Bijeljinci bi ostali u ligi.

Olimpik je dva kola prije kraja istupio iz Premijer lige BiH, a uprava kluba se na ovo odlučila nakon nezadovoljstva zbog suđenja na njihovim utakmicama. Kada je u pitanju teren, Vukovi su jesenji dio odigrali loše, ali na proljeće su doveli nekoliko iskusnih igrača i trenera Petrovića i pružali dobre partije što ipak nije bilo dovoljno da se izvuku iz opasne zone.

Narednu sezonu Premijer lige BiH igrat će Posušje kao prvak Prve lige Federacije, te Rudar iz Prijedora kao šampion Prve lige RS-a. Oba kluba su povratnici u Premijer ligu, a ubjedljivo su bili najbolji u svojim takmičenjima.

Za kraj pogledajte kako izgleda tabela Premijer lige BiH za sezonu 2020/2021.

(Reprezentacija.ba)