Prema pisanju inostranih medija UEFA je povećala nagrade za novu sezonu u svim klupskim takmičenjima.

Europski klubovi će od naredne sezone igrati u Ligi Šampiona, Europa Ligi te novom takmičenju Konferencijskoj ligi, a plasman u grupnu fazu Lige Šampiona donosi svakom klubu 15 miliona eura, što je za 390.000 eura više nego u prošloj sezoni.

Trijumf u grupnoj fazi donosi 2.8 miliona eura, remi 930.000 eura, dok će plasman u osminu finala donijeti 9.6 miliona eura.

Što se tiče Europa Lige, ulazak u grupnu fazu ovog takmičenja donosi svakom klubu 3,63 miliona eura, pobjeda u grupnoj fazi donosi 630.000 eura, a remi 210.000 eura.

U novom takmičenju Konferencijskoj ligi u grupnoj fazi igrat će 32 tima, a oko tri 3 miliona eura dobit će svi učesnici koji se plasiraju u grupe.

Za svaku pobjedu u grupi klubovi će zaraditi 500.00 eura, a za remi 166.000 eura.

Prema navodima francuskog L'Equipea pobjednik Koferencijske lige trebao bi dobiti oko 9 miliona eura.

Podsjećanja radi, prvak naše države Borac igrat će kvalifikacije za Ligu Šampiona, Sarajevo će igrati kvalifikacije za Koferencijsku ligu te još dva kluba koja na kraju budu na trećoj i četvrtoj poziciji.

Velež se kolo prije kraja nalazi na trećem mjestu sa 58 bodova, Široki je četvrti sa 56, a isti broj ima i petoplasirani Zrinjski.

(Reprezentacija.ba)