U prostorijama FK Sarajevo održana je vanredna konferencija za medije u vezi posljednjih dešavanja, a medijima su se obratili vlasnik Sarajeva, Nguyen Hoai Nam, generalna direktorica Sabrina Buljubašić, predsjednik i članovi Upravnog odbora Damir Kasum, Hajrudin Kapetanović i Elvir Lemeš, te kapiten Krste Velkoski.

Navijači Sarajeva jučer su svoje nezadovoljstvo pokazali dolaskom u trening kamp u Butmiru i prekidom treninga, a s nekim od igrača su se i fizički obračunali. Povodom toga, ali i zbog neosvajanja titule prvaka BiH, rukovodstvo kluba odlučilo je obratiti se javnosti.

Putem video linka prvo se obratio vlasnik Sarajeva, Nguyen Hoai Nam.

“Žao nam je što nismo uspjeli osvojiti treću titulu u nizu. To je sport i to je fudbal. Kao čelna osoba, želim reći da je ovo moja greška. Tokom COVID krize nisam došao cijelu godinu, nisam učestvovao toliko u odlučivanju i siguran sam da je bilo doneseno mnogo grešaka. Ipak, to je moja greška, a nakon mene, kriv je i moj menadžment. Dobio sam zabrinjavajuće informacije da su navijači došli u trening centar i napali naše igrače i prijetili našem menadžmentu. Mislim da je to neprihvatljivo. Ja sam došao u Bosnu i Hercegovinu, jer volim fudbal i želim povezati sport u Vijetnamu i Bosni. Mi smo pošteni i džentlmeni, a danas želim reći da sve greške i svo nezadovoljstvo iz ove sezone je moja odgovornost, ja sam vlasnik i ovo je moja greška. Ali nemojte napadati moje ljude”, kazao je Nam.

Uslijedilo je obraćanje predsjednika kluba, Damira Kasuma.

“Što se tiče Namove želje za ulaganjem u FK Sarajevo, u to nema sumnje. Što se tiče finansijskih sredstava, u toku korone svi smo u krizi, pa i san Nam. Gospodin Nam je nekoliko puta pokušavao prebaciti sredstva iz Vijetnama, ali u vrijeme korone je teško sredstva uplatiti iz Vijetnama. Mi smo uspjeli obezbijediti finansijska sredstva i jedna plata je isplaćena prošle sedmice. Ta priča o platama ponavlja se iz godine u godinu, jer mi kao klub nemamo stalni izvor sredstava. Čeka se novac od Evrope, čeka se novac od transfera i slično. Ako hoćete da privučete strane investitore, morate praviti transparentnu sredinu, FK Sarajevo nije transparentna sredina. Gospodin Nam ima našu ostavku na raspolaganju kad god želi. Direktorica Buljubašić je podnijela ostavku prije 14 dana, jer je bila nezadovoljna što joj javnost prebacuje krivicu za odluke koje nisu njene. Ti ljudi više nisu u klubu i danas sa Namom komuniciramo samo direktorica Buljubašić i ja. Njena ostavka je odbijena”, rekao je Kasum.

Hajrudin Kapetanović, član Upravnog odbora kazao je kako će svoj mandat ponuditi Skupštini koja će se održati u junu.

“Ono što je moje mišljenje jeste da ovaj klub mora apsolutno smanjiti troškove i poredati projekte. Prvi projekat kluba je akademija, drugi projekat je stadion, za dugoročnu efikasnost i uspješnost ovog kluba. Ako ćemo osvajati titule, a godišnje praviti veliki minus, otići će svaki investitor iz ovog kluba. Ovaj klub mora napraviti totalni restart, fokusirati se na akademiju i to mora biti prvi fokus ovog kluba”, istakao je Kapetanović.

Potom se obratila direktorica Sabrina Buljubašić i odgovarala na pitanja prisutnih predstavnika medija.

“Sa dolaskom novog investitora, promijenili smo strategiju. Nije se više bazirala na mladim igračima, možda smo doveli i igrače koji su bili preskupi. On je kupio klub za 12 miliona eura, i on je dobio time pravo da odlučuje i da bira strategiju. Ja se nisam uvijek slagala sa njim, ali mi imamo pravo samo da predložimo neke stvari, ne i da odlučujemo drugačije od onoga što on želi. Moram se zahvaliti i gospodinu Tanu. Gospodin Nam je u junu preuzeo klub, a gospodin Tan je imao jasnu strategiju sa razvojem mladih igrača. Ako akademci neće igrati, ja ne želim biti u ovom klubu. Ja sam uložio sredstva da bih stvorio akademiju. Prelazak od gospodina Tana do gospodina Nama je donio drugačiju strategiju. Želio je dovođenje imena, kupovinu skupljih igrača. Smatrao da je to dobar put da možda ostvari i evropski rezultat. Izgubili smo akademiju, izgubili smo mladu djecu koja igraju u prvom timu. Odgovorna sam ja i odgovoran je i investitor. Svaku odluku o zapošljavanju mora odobriti investitor. Pogledajte naš budžet, mi imamo ogroman budžet. Sredstva nisu problem, možda je problem zimskog prelaznog roka što je teško naći igrača. Sportski koordinator nije odradio svoj posao do kraja”, kazala je Buljubašić.

Kapiten Bordo tima Krste Velkoski govorio je o jučerašnjem dolasku navijača na trening.

“Nije bilo ništa strašno. Kao što ste pročitali, imali smo razgovor sa određenom navijača, sve smo riješili i nije se išlo u neku krajnost. Dušan Hodžić je bio napadnut, ali svi su brzo reagovali i sve je za sekundu prestalo. Rečeno je šta se očekuje od nas, a što se igrača tiče, svi su na raspolaganju. Mi smo zaduženi samo za teren, atmosfera nije sjajna nakon izgubljene titule, ali imamo mogućnost da na neki način popravimo stvari. Sutra želimo izaći, odigrati najbolju utakmicu što možemo i osvojiti pehar. Svi mi želimo da plata bude redovna, svi koji radimo, ne samo u fudbalu, nego u svakom poslu. Susrećemo se sa nekakvim problemima, nije ovo prvi put. I kad smo osvojili duplu krunu, imali smo kašnjenje od tri, četiri mjeseca.”, poručio je Velkoski.

Kompletnu konferenciju za medije možete pogledati putem narednog videa:

(Reprezentacija.ba)