Šta se moglo očekivati nego nasmiješeno lice Darija Šarića. Znalo se da će selektor fudbalske reprezentacije BiH Ivaylo Petev pozvati nekoliko novih imena za junske prijateljske utakmice, a jedan od ‘novajlija’ upravo je ovaj veznjak Ascolija čiji sjajni nastupi nisu prošli nezapaženo.

Povrede Cimirota, Gojaka i Hajradinovića primorale su selektora da traži novo rješenje u veznom redu. Ponuđeno mu je nekoliko veznih fudbalera, a na kraju odlučio se za onog čije se ime gotovo nikako nije spominjalo u bh. medijima. Pogledao je nekoliko Šarićevih utakmica i digao palac gore – to je to.

Foto: Ascoli

U razgovoru za Reprezentacija.ba portal i sam Šarić priznaje da nije ni očekivao da će se naći na spisku.

– Iskreno, nisam očekivao da ću dobiti poziv jer sam mislio da me vjerovatno ne prate. Kada me je obavijestio pomoćni trener da je poziv došao u klub, od mene niko nije bio sretniji. I roditelji su bili šokirani. Mama je čak počela plakati, priča nam na početku Šarić.

Dvaedesetrogodišnji veznjak je ove sezone u Seriji B odigrao 34 utakmice i na terenu proveo skoro 3000 minuta. Pritom je postigao jedan gol i upisao dvije asistencije.

– Sa sezonom mogu biti zadovoljan. Na početku nije išlo najbolje, redali su se loši rezultati, ali smo se uspjeli spasiti. Za mene je jako važno i da sam odigrao sve utakmice. Da li ću ostati u Ascoliju i naredne sezone, još ne znam, rano je za te priče. Vidjet ćemo. Moram priznati da mi je ovdje jako lijepo.

Da Ascoli sačuva drugoligaški status mnogo je pomogao i Riad Bajić koji je bio prvi strijelac tima.

– Ma, Riad je bio jedan od najboljih igrača. Puno je utakmica riješio i pomogao nam. Vi ga znate dobro, ipak je igrao tu, a sada su ga vrlo dobro znaju i Italijani. Skrenuo je pažnju na sebe.

Foto: Ascoli

Žao mu je što na okupljanju reprezentacije neće biti Džeko i Pjanić, a neke od fudbalera poznaje od ranije.

– Znam Gojaka, zatim Hadžiahmetovića i Todorovića s kojima sam igrao zajedno kao dijete u reprezentaciji, a upoznao sam i Krunića ovdje u Italiji. Bilo bi dobro da su tu još Džeko i Pjanić jer sam se uvijek divio njihovim igrama ispred TV-a, bila bi velika čast trenirati sa njima, ali bit će prilike u budućnosti. Bože zdravlja.

Krunić mu je ujedno i – komšija.

– Da, kuća moje mame i babe je blizu Krunićeve u Foči. Tada nije bilo prilike da se upoznamo, ali život je nepredvidiv, sada ćemo igrati zajedno. Korijene vučem i iz Sarajeva također. Moj otac je sa Ilidže. Volim dolaziti u BiH, trudim se godišnje da provedem tu barem nekoliko dana, mada je to sada kada sam profesionalni fudbaler teže nego prije. Puno je obaveza.

Pokušao nam je približiti i ko je Dario Šarić izvan terena.

– Teško mi je govoriti o sebi, ali mislim da sam jedan sasvim običan i normalan dečko. Puno treniram, mislim najviše o fudbalu… Muzika? Domaću volim, ali puno više slušam italijanske pjesme ili čak američke, otkrio je Šarić na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)