Selektor fudbalske selekcije BiH Ivajlo Petev (45) danas je objavio spisak igrača na koje računa za predstojeće prijateljske utakmice protiv Crne Gore (2. juna na Grbavici) i Danske (6. juna u Brondbyju), a na njemu se nalazi i pet debitanata.

Novi igrači u A selekciji BiH su defanzivci Aleksandar Jovičić i Jusuf Gazibegović te veznjaci Andrej Đokanović, Adi Nalić i Dario Šarić.

U nastavku vam predstavljamo debitante u A selekciji BiH.

Aleksandar Jovičić (25, Gorica)

Jovičić je rođen u Banjoj Luci, a od 2018. godine nastupa za hrvatsku Goricu i igra na poziciji stopera. Kapiten je ove momčadi i ove sezone je odigrao 32 meča u svim takmičenjima te zabio dva gola. Za našu U21 selekciju nastupio je u šest susreta. U dosadašnjoj karijeri igrao je za Rudar iz Prijedora, banjalučki Borac, Krupu, Slaven Belupo i Istru.

Jusuf Gazibegović (21, Sturm)

Gazibegović, koji je rođen austrijskom Salzburgu, je aktuelni U21 reprezentativac BiH i prvotimac Sturma iz Graza. U redove Sturma stigao je u septembru 2020. godine iz Salzburga, a ove sezone je odigrao 28 susreta za Sturm u svim takmičenjima, zabio jedan gol i jednom asistirao. Primarno igra poziciju desnog beka, ali podjednako dobro se snalazi i na lijevom beku. Prošao je sve omladinske selekcije BiH te odigrao 34 susreta. Sa U17 BiH igrao je na Europskom prvenstvu 2017. godine.

Anrej Đokanović (20, Sarajevo)

Đokanović je rođen u Istočnom Sarajevu, a poput Gazibegovića je aktuelni U21 reprezentativac BiH. Trenutno nastupa za FK Sarajevo i u tekućoj sezoni je odigrao 37 susreta u svim takmičenjima te zabio jedan gol. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a prošao je sve omladinske selekcije BiH za koje je nastupio u 30 utakmica te postigao jedan gol. Đokanović je prošle sezone sa Sarajevom osvojio titulu šampiona BiH.

Adi Nalić (23, Malmo)

Nalić je rođen u švedskom Solvesborgu, a od 2017. godine član švedskog Malmoa. Sa ovim klubom je prošle sezone osvojio titulu šampiona Švedske te odigrao 17 susreta u ligi, dva puta pogađao i dodao dvije asistencije. U novoj sezoni švedskog šampionata nastupio je u osam mečeva, postigao gol i jednom asistirao. Primarno igra na poziciji ofanzivnog veznog, dok ga je u nekim susretima trener Malmoa koristio na desnom krilu.

Dario Šarić (23, Ascoli)

Šarić je rođen u talijanskom gradu Cento, a od septembra prošle godine nastupa za talijanski Ascoli. Prethodno je igrao za Carpi i Sienu. Ove sezone je odigrao 35 mečeva u Seriji B, zabio jedan gol te dva puta asistirao. Primarno igra na poziciji centralnog veznog, a osam puta je igrao za naše omladinske selekcije. Za U17 BiH je odigrao sedam susreta, a jednom je nastupio za U19 BiH.

(Reprezentacija.ba)