Vlasti u RS-u jučer su donijele odluku o povratku gledalaca na sportske događaje i danas se očekivalo da i Krizni štab Federacije BiH donese istu odluku, ali to se nije desilo. Mjere koje se tiču gledalaca nisu ni razmatrane.

Krizni štab FBiH ukinuo je policijski sat, ali ostavio na snazi mnoge druge epidemiološke mjere među kojima je i zabrana gledalaca na sportskim manifestacijama.

Sada imamo situaciju koja je obrnuta onoj iz prošle godine kada je Federacija BiH predlagala povratak navijača, a RS je odbio. NS/FS se tada vodio politikom da mogu odobriti prisustvo navijača samo u slučaju da oba entiteta budu saglasni.

Također, vlasti Zapadnohercegovačkog kantona nedavno su ukinuli zabranu dolaska gledalaca, Široki Brijeg je tražio od krovne kuće bh. fudbala da omogući dolazak svojim navijačima, ali je NS/FS BiH odbio taj prijedlog.

Ostaje nam da vidimo kako će sada odreagovati Savez, da li će ostati pri ranijem stavu da nema navijača dok oba entiteta ne povuku mjere ili će napraviti iznimku koja bi značila da će Borac i Krupa 32. kolo Premijer lige BiH igrati pred svojom publikom.

Direktor Borca sinoć je najavio prisustvo između 2.000 i 3.000 navijača na utakmici s Tuzlom City na kojoj Banjalučani planiraju podići pehar titule prvaka BiH.

Podsjetimo da će A reprezentacija BiH 2. juna na Grbavici dočekati selekciju Crne Gore u okviru prijateljskog meča, a današnjom odlukom Kriznog štaba Federacije BiH izvjesno je da će se igrati bez prisustva navijača.

(Reprezentacija.ba)