Na današnji dan 1986. godine odigrano je finale Kupa Maršala Tita u kojem je mostarski Velež savladao zagrebački Dinamo sa 3:1 i tako osvojio Kup drugi put u svojoj historiji.

Bio je to veličanstven dan za sve Veležovce, oko 15.000 navijača je stiglo u Beograd, na stadion JNA gdje su fanatičnom podrškom nosili svoj tim do pehara Kupa Maršala Tita.

Rođeni su slavili sa 3:1. Dva gola postigao je Nenad Bijedić, jedan Predrag Jurić, a gol za Modre djelo je Mlinarića.

Ekipe su sa klupa predvodili bivši selektori reprezentacije BiH, na Veležovoj Duško Bajević, a na drugoj strani Miroslav Ćiro Blažević. Sjajno su odigrali i predvodili Velež tokom cijele sezone Sead Kajtaz i Semir Tuce.

Pred ovaj meč nastala je i legendarna pjesma Veležovih navijača “Rođeni, rođeni” koju je komponovao Kemal Monteno, a otpjevao Željko Samardžić.

Nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje na ulicama Beograda, a potom i na stadionu Pod Bijelim brijegom gdje su fudbaleri i navijači zajedno proslavili osvajanje Kupa Maršala Tita, njima posebno značajnog zbog historije kluba.

Za Velež su igrali: Petranović, Prskalo, G. Jurić, Bijedić, Matijević, Šišić, Kajtaz, Skočajić, P. Jurić, Karabeg (V. Gudelj), Tuce. Na drugoj strani dres Dinama su nosili:  Stojić, Bračun (Besek), Cupan, Arslanović, Lulić, Z. Cvetković, B. Cvetković, Katanec, Cerin, Mlinarić, Munjaković.

(Reprezentacija.ba)