INTERVJU/ Sezona iz snova za Riada Bajića: Talijani puno više rade od nas, teško mi je gledati ovakvog Želju

Riad Bajić nakon 12 golova u Italiji ekskluzivno govori za Reprezentacija.ba


Sezona iz snova za Riada Bajića: Talijani puno više rade od nas, teško mi je gledati ovakvog Želju
Foto: Ascoli

Bivši fudbaler Željezničara Riad Bajić od minulog ljeta je na posudbi u Ascoliju.

Kako ga Udinese nije imao u svojim planovima, povremeni reprezentativac BiH odlučio je sreću naći na sredini Apeninskog poluotoka i napravio je, ispostavit će se, odličan potez za svoju karijeru. Počeo je tempirati formu u najvažnijim trenucima sezone, upravo zahvaljujući njegovih 12 golova Ascoli je na kraju ostao u Seriji B.

Da je, na neki način, sam mogao režirati svoju epizodu u ovom klubu, Bajić bi vjerovatno na ovaj način osmislio spuštanje zavjese na ovu sezonu.

– Na početku sezone nije izgledalo baš najbolje. Startali smo jako loše, određeno vrijeme proveli smo zakovani za dno sa samo šest bodova, ali onda su promjenom trenera stvari krenule nabolje. Došli smo do naše igre i na kraju do situacije da se možemo faktički suprotstaviti svakom klubu u ligi. Golovi? Sretan sam, naravno. Isplatio se sav rad i trud, rekao je Riad Bajić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Italijani već uveliko pišu o tome da nekoliko klubova ima Bajića na radaru. Najviše će se pitati Udinese s kojim je ugovorom vezan još jednu sezonu.

– Odradio sam sezonu kako sam planirao, a šta će se dogoditi dalje – ne znam. Igrač sam Udinesea i vjerovatno su pratili moje igre. Vidjet ćemo hoću li se tamo vratiti. Sada mi je najbitnije da odmorim glavu od svega jer je sezona bila baš naporna i duga.

Foto: Ascoli

Iako relativno mlad, Bajić iza sebe ima bogato iskustvo. Rezimirao je igranje u tri države.

– Kao što je poznato, karijeru sam počeo u Bosni i Hercegovini gdje uslovi i infrastruktura nisu baš na najvećem nivou. Onda dođete u Tursku gdje se totalno pogubite gledajući šta ljudi sve imaju. To su uslovi o kakvima dotad niste ni zamišljali. O Italiji da i ne govorim. Kada podvučem crtu, mogu reći da se kod njih mnogo više radi nego kod nas. Italijani, primjerice, kod igrača posebno vole spremnost.

Prisjetio se i dana kada je saznao da karijeru nastavlja u Seriji A.

– Uh, naježim se i sada. To se ne može riječima opisati. Kroz glavu prolaze misli kako ćete se sresti sa igračima koje ste dosad gledali samo na TV-u, a bio sam tada i prilično mlad. Upravo je ta mladost možda kriva što se nisam najbolje uklopio kada sam došao. Da sam bio ove pameti, vjerovatno bih istrpio neke stvari. U međuvremenu išao sam na posudbu u Tursku, pa sada u Ascoli i to se ispostavilo kao pravi potez. Drago mi je što sam bio dio ovakve priče. I navijači su sretni jer smo ostali u ligi.

Mnogo fudbalera bi ‘izgubilo glavu’ na njegovom mjestu. I danas čvrsto stoji na zemlji.

– Mlade igrače obično ti transferi i veći novci ponesu, krene se odmah u troškaranje, ali mogu reći da sam bio drugačiji po tim pitanju. Štedio sam. Možda sam sebi od prve plaće kupio sitnicu neku, nikakve avione, kamione…

U Italiji igra nekoliko fudbalera iz naše zemlje. Najviše se čuje sa kapitenom reprezentacije.

– Sa Edinom Džekom sam nekako najviše u kontaktu, često se čujemo. Okej sam i sa ostalima.

Foto: Ascoli

Posebno prati svoj matični klub Željezničar.

– Teško mi je gledati da je Željezničar u ovakvoj situaciji. Tu sam ponikao, proveo mladost. Ne bih se upuštao u detaljnije analize, ipak sam daleko, ali kao navijač nadam se da će Željezničar što prije izaći iz krize i vratiti se tamo gdje pripada.”

Na kraju razgovora pozitivno je ocijenio i rad novog selektora Ivayla Peteva uz poruku – ako trebam, tu sam.

(Repreezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

3 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Slab si
12.05.2021. 12:52

Riade trebo si prve puta kad su te dali na posudu ostati u Italji a ne u Tursku
Nemas potencijala za Seriju A misim da će završiti u Turskoj

Game on
12.05.2021. 21:19

Sve je spremno za jos jedan jak ugovor i onda cao.

Derim
15.05.2021. 09:21

za njega je 12 golova k'o 32 za nekog prosječnog