Veliku zabrinutost među navijačima Sarajeva izazvala je vijest o zdravstvenom stanju Vahidina Musemića. U jeku pandemije koronavirusa legendarni fudbaler je ‘zaglavio’ u bolnici, porodični telefon je bio usijan od poziva, a na kraju izašao je kao pobjednik i iz ove utakmice. Životne.

O onome što je Musemić napravio kao fudbaler i koliko je dao Sarajevu suvišno je trošiti riječi. Na Koševu je gradio karijeru od pionira do prvog tima, bio je najbolji centarfor Starog kontineta 1968. godine kada je nemilosredno tresao mreže, a u to vrijeme roditelji širom Jugoslavije su davali djeci imena po njemu. Ukupno je u dresu Sarajeva odigrao 182 utakmice i postigao 83 gola.

Samo je to djelić iz bogate biografije starijeg Musemića kojeg smo uhvatili u trenutku dok je ispijao kafu na proljetnom suncu. Osjeća se jako dobro…

– Bila je baš teška situacija. Nije u pitanju koronavirus već jednostavno organizam popušta nakon 12 operacija, problem je bio oko bubrega, nogu, pa cirkulacija… Ali, sada sam dobro. Izvukao sam se, rekao je 74-godišnji Vahidin Musemić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Kaže kako prati i stanje u bosanskohercegovačkom fudbalu, naročito FK Sarajevo i brata Husrefa.

– Nije nam fudbal baš pretjerano interesantan, ali trudim se da pratim. Husref je opravdao očekivanja u Tuzla Cityju, vodi dobro ekipu… Čujemo se baš često, nekada nazove on mene, nekada ja njega. Stalno smo u kontaktu. Šteta je što se istopila prednost Sarajeva i što strepe hoće li biti prvaci ili ne. Krivi su što su uopšte došli u tu situaciju, nije se smjelo to dozvoliti.  

Na kvalitet Sarajeva u velikoj mjeri se odrazio i odlazak dvojice najboljih fudbalera – Benjamina Tatara i Amara Rahmanovića.

– Nisu ih trebali obojicu prodavati, ali to je njihova politika, dodaje Musemić.

Mnogo bure izazvalo je i ukidanje omladinske škole Asim Ferhatović – Hase, dobro upućeni tvrde da je škola akademiji FK Sarajevo u posljednjih tri godine dala čak preko 80 igrača, te da je namjerno srozana? Da li je klub na rukovodeća mjesta doveo nekompetentne ljude – rukovodioci stranci navodno imaju najniže UEFA licence, u svojim državama imaju nezapažene karijere, a ovdje gase škole?

– Mislim da je to sramotno, kako zbog samog kluba, tako i zbog Hasetovog imena. Nije se smjelo to tako završiti. Jesu li stranci u akademiji krivi za to ili ne, ne znam, ali čisto sumnjam da oni diriguju oko toga. Ma, po meni je van pameti uopšte što dovodimo strane trenere pored toliko naših stručnjaka, kvalitnih i dobronamjernih. Ima tih poteza koji nisu normalni.

Govoreći o stadionu koji je Sarajevo dobilo na upravljanje, rekao je da se to moglo i davno riješiti, a na kraju pitali smo ga i kako provodi penzionerske dane.

– Najviše vremena provodim uz porodicu, imam i osmero unučadi koji često dolaze, pa se i sa njima igram. To me čini sretnim. Izađem nekada i u grad, ali nije to toliko često, istakao je Vahidin Musemić na kraju razgovora za portal Reprezentacija.ba. 

(Reprezentacija.ba)