Danas nas očekuju četiri utakmice 29. kola Premijer lige BiH, a derbi kola igraju Zrinjski i Velež.

Mladost – Radnik (15:00)

Današnji program otvaraju nam ekipe iz donjeg dijela tabele, Mladost dočekuje Radnik u izuzetno bitnom susretu za Bijeljince koji su na posljednjem mjestu i uz današnji poraz mogu početi pakovati kofere za Prvu ligu RS.

Domaća Mladost je na devetom mjestu sa pet bodova više od zone ispadanja, ali opreza ne manjka jer u slučaju poraza i dobrih rezultata konkurenata ekipa iz Doboja kod Kaknja bi mogla sebi zakomplikovati situaciju.

Što se tiče prošlog kola, Mladost je u čudnom sastavu poražena od Krupe sa 3:0, dok je Radnik na svom terenu nakon preokreta doživio poraz od Slobode.

Kladionice više vjeruju u pobjedu domaćih. Kladionica Mozzart na dan duela daje kvotu 2.05 na trijumf Mladosti.. Ostale kvote sa ovog susreta možete pogledati ovdje.

Dvije ovosezonske utakmice nam garantuju golove. Mladost je prvu utakmicu dobila sa 3:2, dok je u Bijeljini bilo 3:1 za Radnik.

Sloboda – Olimpik (15:00, Moja TV)

Još jedna utakmica koja se tiče borbe za opstanak. Sloboda je možemo reći osigurala ostanak u Premijer ligi, ali s druge strane Olimpiku “gori pod nogama” i Tuzlu danas žele napustiti sa tri boda koja bi ih ostavila jednu poziciju iznad mjesta koje vodi u niži rang.

Žižovićeva Sloboda je u mini naletu, zadnje dvije utakmice su pobijedili i rasterečeno na svom terenu žele nastaviti dobre igre, a igrači se žele novom treneru nametnuti kako bi i narednu sezonu nosili crveno-crni dres. Olimpik je u prethodnom kolu na Koševu odigrao 1:1 sa Tuzlom City.

Prema kladionicama Sloboda je nešto bliže pobjedi. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.95 na pobjedu Slobode. Ostale kvote sa ovog susreta možete pogledati ovdje.

Međusobni dueli u ovoj sezoni donijeli su iste rezultate, pobjede domaćih ekipa sa 2:0.

Borac – Krupa (16:55, Arena Sport)

Nova prilika za banjalučki Borac da se popne na vrh ljestvice Premijer lige. Nakon jučerašnjeg remija Sarajeva, Borac se uz današnju pobjedu poravnava sa Bordom timom, ali zbog bolje gol-razlike preuzeo bi prvo mjesto.

Sa suprotne strane Krupa vodi bitku za opstanak, na pretposljednjem su mjestu sa dva boda zaostatka u odnosu na sigurnu zonu, ali čini se da će fudbaleri iz Krupe na Vrbasu svoj spas tražiti na posljednja četiri kola.

Borac je nakon devet uzastopnih pobjeda u prošlom kolu remizirao sa Veležom 1:1, dok je Krupa rutinski savladala Mladost sa 3:0.

U obje ovosezonske utakmice Borac je ostvario pobjede, u Platonovoj je bilo 3:1, a isti rezultat je ponovljen i u Krupi na Vrbasu.

Zrinjski – Velež (19:05, Arena Sport)

Definitivno derbi kola igraju Zrinjski i Velež, kako zbog ogromnog rivalstva, tako i zbog rezultatskog značaja i kvaliteta koji obje ekipe posjeduju.

Razlika na tabeli je tri boda, Velež je bolje plasiran i želi ostati u top tri ekipe i sigurno privesti prvenstvo kraju i na ljeto dočekati dugo, dugo priželjkivanu Europu. Nasuprot njima, Zrinjski je zbog jučerašnje pobjede Širokog Brijega pao na peto mjesto i borba za Konferencijsku ligu sa “komšijskim” Širokim bit će neizvjesna do samoga kraja.

Da nas i sutra očekuje neizvjestan meč potvrđuju i međusobni dvoboji u sezoni 2020/2021. Prvi je dobio Velež sa 2:0, a drugi Zrinjski sa 3:1.

Kladionice su se ipak odlučile dati blagu prednost Plemićima. Kladionica Mozzart na dan susreta daje kvotu 2.30 na pobjedu Zrinjskog, dok je kvota na Rođene 3.15. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

“Što se tiče derbija, najnormalnije smo se pripremali kao i za svaku utakmicu. Naravno, tu će uvijek biti tenzija, a ja očekujem dinamičnost, zanimljivost i tešku utakmicu. Za nas će utakmica biti izazov iz razloga što je Velež u jednom dobrom trenutku i ima 15 utakmica bez poraza i to je veliko. Mi moramo sve zahtjeve koje smo kroz ovaj tjedan stavili pred sebe prezentirati na utakmici i ostvariti pozitivan rezultat. Svjesni smo da je završnica prvenstva, da je ostalo još pet kola i da smo blizu našem cilju. Moramo napraviti sve da zadržimo našu poziciju, a ako je moguće i da napredujemo”, kazao je Sergej Jakirović, trener Zrinjskog.

“Priprema je prošla u najboljem redu i reklo bi se već da mi imamo samopouzdanja, da je to standardno i dio kolotečine. Ne pridajemo značaj velikim utakmicama samo zato što su takve, niti nas mogu poremetiti izolovani loši rezultati. Većina ekipa bi nakon primljenog gola na Koševu protiv Olimpika psihološki pala, a mi smo poslije vezali tri pobjede. To dovoljno govori o našem karakteru. Zrinjski je kvalitetan tim, ima pojedince koji u svakom momentu mogu riješiti meč. Mi smo ih jednom dobili, jednom su i oni nas, ali ova utakmica je ipak bitnija od tih, bliži se kraj sezone i može se osigurati izlazak na evropsku scenu. Nemamo veliki pritisak, svaki rezultat osim poraza nam je dobar, dok Zrinjskom igra samo pobjeda”, istakao je Veležov trener, Feđa Dudić.

Dosadašnji rezultati 29. kola:
Tuzla City – Sarajevo 1:1
Željezničar – Široki Brijeg 1:3

Sigurno da nas očekuje neizvjestan rasplet na svim premijerligaškim frontovima do kraja sezone, a u nastavku pogledajte stanje na tabeli.

(Reprezentacija.ba)