Danas su na rasporedu prve dvije utakmice 29. kola Premijer lige BiH u kojima Tuzla City dočekuje Sarajevo, dok Široki Brijeg stiže Želji na Grbavicu.

Tuzla City – Sarajevo (16:00, Moja TV)

Jedna od najzanimljivijih utakmica ovog kola će upravo i otvoriti 29. kolo. Sarajevo nošeno pobjedom na derbiju stiže na Tušanj kod Musemićevih pulena.

Tuzla City je u prošlom kolu remizirala na Koševu s Olimpikom 1:1. Tuzlaci su jedno poluvrijeme briljirali, dok su u drugom bili u podređenom položaju i tim remijem udaljili se iz borbe za Europu. Ipak, Brkić, Nukić i društvo žele pobjedu protiv Sarajeva i tako im se revanširati za eliminaciju iz polufinala Kupa BiH.

Klub s Koševa je u kolu iza nas bez većih problema savladao Željezničar sa 3:1 i podigao samopouzdanje pred odlučujućih pet utakmica. Sarajevo bi s današnjom pobjedom sasvim sigurno jednom rukom dotaklo pehar prvaka BiH.

Kladionice daje blagu prednost Bordo timu. Kladionica Mozzart na dan duela daje kvotu 2.45 na trijumf Sarajeva.. Ostale kvote sa ovog susreta možete pogledati ovdje.

“U mjesec dana treći put igramo sa Sarajevom. Dva puta su bili rezultatski uspješniji, ali možda to tako nije izgledalo na terenu. Dolaze nam u boljem stanju nego ranije, kada su bili u krizi. Želimo odigrati dobru utakmicu i ostvariti dobar rezultat. Vraćaju nam se Barišić i Crnkić nakon kartona, te Nukić koji je bio povrijeđen. Želimo da rastemo kao tim, mi želimo napraviti dobar rezultat”, kazao je Husref Musemić, trener Tuzle.

“Nakon derbija nastavljamo prvenstvo. Igramo protiv Tuzle. Prvenstvo ulazi u završnicu. Svaka utakmica je bitna. Igrali smo sa Tuzlom i u Kupu, nema tu tajni puno između dva kluba. Očekujem neizvjesnu utakmicu i nadam se da ćemo ostvariti rezultat koji nam odgovara”, poručio je Vinko Marinović, šef struke Sarajeva.

U ovoj sezoni Tuzla i Sarajevo su se sastali četiri puta. Tri puta slavio je Bordo klub, 1:0, 0:1 i 3:1, dok je jednom bilo neriješeno 0:0.

Situacija na tabeli je sljedeća. Sarajevo je prvo sa dva boda više u odnosu na Borac, a Tuzla City je šesta sa četiri boda manje od četvrtoplasiranog Zrinjskog, tačnije od pozicije koja vodi u evropska takmičenja.

Utakmica se igra s početkom od 16 sati uz direktan prijenos na kanalu Moja TV.

Željezničar – Široki Brijeg (20:00, Arena Sport)

Šta reći novo o Željezničaru u ovoj polusezoni, još uvijek nemaju pobjedu, a već pomenuti susret prošlog kola su izgubili od navjećeg rivala. S druge strane Široki Brijeg u dobrom raspoloženju čeka ovaj meč, savladali su Zrinjski sa 1:0 i tako ostali u utrci za četvrto mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu.

U dvije ovosezonske utakmice gosti su oba puta slavili. Na Pecari su Plavi bili bolji rezultatom 1:0, dok je na Grbavici Široki odnio sva tri boda uz rezultat 3:2.

I pored svih loših rezultata, kladionice daje prednost Želji. Kladionica Mozzart na dan duela daje kvotu 2.20 na trijumf Željezničara. Ostale kvote sa ovog susreta možete pogledati ovdje.

“Nakon utakmice protiv Sarajeva imali smo jedan period od nekoliko dana gdje bilo teško prihvatljivo i igračima i meni i stručnom štabu, taj poraz nam je teško, teško pao. Pokušali smo u ovoj sedmici da ekipu vratimo u jednu normalu, da se okrenemo sutrašnjoj utakmici. Kao i uvijek, pripremali smo se rekao bih maksimalno kvalitetno, ja zaista nemam zamjerke na rad igrača, svi rade jako profesionalno, tako da očekujem od utakmice da svaki pojedinac da maksimum i da odigramo mnogo kvalitetnije nego što je to bilo na Koševu. Nadam se da ćemo uz jednu kvalitetnu ofanzivnu igru ostvariti i pobjedu koju svi zajedno priželjkujemo nakon dugo vremena”, kazao je Blaž Slišković, strateg Plavih.

“Utakmica na Grbavici, bez obzira na kojoj se poziciji Željezničar nalazi, uvijek je derbi. Poslije pobjede u hercegovačkom derbiju ozračje u momčadi je podignuto na višu razinu. Čeka nas zahtjevna utakmica, pravi teren i protivnik koji, unatoč svemu, posjeduje kvalitetu”, rekao je Toni Karačić, trener Širokobriježana.

Željezničar je već nekoliko kola bez ambicija, Plavi ne mogu “ni naprijed ni nazad” na tabeli, dok za goste ova utakmica mnogo znači. Samo su bod iz Zrinjskog i sigurno da će do posljednjeg kola voditi borbu za Europu.

Susret na Grbavici počinje u 20 sati uz direktan prenos na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)