Meho Kodro jedan je od rijetkih naših trenera koji radi u inostranstvu. Legendarni bh. fudbaler privodi kraju svoju prvu sezonu na klupi švicarskog drugoligaša Stade-Lausanne Ouchyja, a sve ono što je zacrtao ljetos je i ostvario.

Očekivati proboj u viši rang pored Grasshoppersa, jednog od najvećih tamošnjih klubova, nije bilo realno. Ipak se radi o drugoligašu osnovanom tek prije 20 godina, ali ne skriva Kodro da mu je želja u bliskoj budućnosti ostvariti taj uspjeh.

– Tokom ove sezone bilo je određenih oscilacija u igri, ali sve u svemu, kada podvučem crtu mogu biti zadovoljan. Bila je ovo korektna sezona u kojoj su otprilike ostvareni sportski ciljevi. Trebalo je napraviti stabilizaciju u ekipnom, klupskom i svakom drugom pogledu. Mislim da smo napravili jednu lijepu priču i podlogu za iduću sezonu, kaže Meho Kodro na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Ugovor ga za švicarski klub “veže” do ljeta 2022. godine. Kaže kako su svi zadovoljni njegovim radom.

– Tokom naredne sedmice ću imati sastanak sa predsjednikom kluba. Otvorit će se par priča, vidjet ćemo kakve su ambicije, ciljevi… Nadam se da će nakon toga stvari biti jasnije i da će ovaj projekat biti ambiciozniji. O tome trenutno ne mogu još detaljnije govoriti.

Rijetko koji bh. trener dovodi “svoje” ljude. Kodro u svom timu danas ima videoanalitičara Ermina Avdića, a čim je došao, doveo je iz Premijer lige BiH Sinana Ramovića i Samira Efendića.

– Imam povjerenja u naše igrače i naše stručnjake. Nemam razloga da zaobilazim bh. tržište jer tu stvarno ima kvalitetnih igrača koji mogu odgovoriti ovim zadacima. Efendić je standardan ove sezone, dok je Ramović imao određenih problema sa povredama i na kraju se nije uspio adaptirati najbolje. Kasnije je sa rukovodstvom kluba dogovorio sporazumni raskid saradnje.

Nedavno je Kodro kupio veći broj donatorskih ulaznica i na taj način dao podršku Veležu koji ove sezone igra jako dobro.

– Šta reći o Veležu… Sve ono što se dešava je za svaku pohvalu, od rezultata do samih ljudi koji vode klub. Oni rade herojski posao. Ponosan sam. Malo je nedostajalo da pobijedimo Borac, žao mi je što je dosuđen taj jedanaesterac koji je, po mom mišljenju, mogao i da ne bude sviran.

Na kraju razgovora transfer sina Kenana u Real Valladolid ocijenio je pozitivnim, s obzirom da daleko više igra, a dotakao se i Miralema Pjanića kojem ne ide najbolje u Barceloni.

– Nisam mogao predvidjeti da će danas Pjanić biti u ovakvoj situaciji. Znajući njegove igračke kvalitete, očekivao sam da će igrati više. Ovdje se radi isključivo o taktičkim zamislima trenera, oni koji igraju na Pjanićevom mjestu se očito Koemanu više uklapaju i to je to. Ne vidim šta bi mogao biti drugi razlog. Ako Koeman ostane, a Pjanić i dalje bude imao ovakav status, onda nema razloga da ne razmišlja o odlasku, podvukao je Kodro na kraju razgovora za Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)