Općina Centar i FK Sarajevo danas su zvanično potpisali ugovor o ustupanju stadiona “Asim Ferhatović Hase” na upravljanje aktuelnom prvaku BiH u narednih 30 godina uz mogućnost produženja na još 15 godina.

Potpisu ugovora su prisustvovali načelnik Općine Centar Srđan Mandić, dopredsjedavajući općinskog vijeća Benjamin Isović, direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić i predsjednik UO FK Sarajevo Damir Kasum.

“Iza nas je dugih nekoliko mjeseci pregovora. To nije bilo nimalo jednostavno. Mnogo e tehničkih detalja, mnogo tvari o kojima smo morali voditi računa kako bismo zaštitali interese i vlasnika i kluba i interese navijača, koji su silno željeli da se ovaj ugovor konačno potpiše i da se steknu uslovi da domaće utakmice FK Sarajevo u Europi gledaju na svom stadionu. Nije ovaj ugovor savršen, ali je zasnovan na jednom visokom stepenu povjerenja ove dvije strane. Mi smo ovo potpisali na 30 godina plus 15. Na bazi ovog ugovora na Koševu će se gledati velike europske utakmice. Došla je na red realizacija ideje europskog Koševa”, rekao je Mandić i dodao:

“Ja sam i na sjednici koju smo imali rekao da Općina ostaje partner i da ovogodišnje predradnje koje je direktorica pomenula će biti finansirane iz našeg budžeta. Ja moram reći da je stadion u jako zapuštenom stanju te da će sve ono što se dešavalo u prethodnih četiri ili osam godina kada je u pitanju CSR biti temeljno ispitano. Ovdje su bila uplaćena značajna sredstva, ali to se ne vidi. To možda navijače ne interesuje, ali nas interesuje.”

Direktorica FK Sarajevo ističe da je ovo duži proces te da je cilj da se europske utakmice igraju narednog ljeta na Koševu.

“Prvi korak je da napravimo predradnje, da vidimo koje je stanje trenutno u smislu terena. Nakon toga ćemo praviti korake koje ćemo prezentirati javnosti. Ovo je duži proces. Naš cilj je da se europske utakmice igraju narednog ljeta jer je sada kratak rok da možemo ispuniti sve. Što se tiče renoviranja, rok je 10 godina. Nezahvalno je obećati sada nešto da će biti gotovo za dvije ili tri godine. Okvirno ćemo uložiti oko pet miliona KM.”

Foto: FK Sarajevo
Foto: FK Sarajevo

(Reprezentacija.ba)