Rukometna selekcija BiH je večeras u Bugojnu u meču petog kola grupe 2 kvalifikacija za EURO poražena od Njemačke sa 24:26, ali je još uvijek u igri za plasman na prvenstvo.

Selektor Ivica Obrvan je nakon utakmice za BHT1 prokomentarisao večerašnji susret sa jednom od najboljih europskih reprezentacija u rukometu.

“Odigrali smo vrhunsku utakmicu protiv reprezentacije koja je jedan od favorita za olimpijsko zlato. Došli su sa najjačim sastavom, a mi smo cijelu utakmicu bili u igri za bod. Teško je sada analizirati utakmicu, neke greške u samoj završnici ili nesreće prilikom posljednjeg šuta Hercega, šteta što nije ušlo. Uvjeren sam da ćemo se plasirati na Euro. Ostaje žal za porazom. Svaka čast igračima i ja im čestitam na igri koju su večeras prikazali”, kazao je Obrvan i dodao:

“Meni je žao što smo primili posljednji gol, bolje bi bilo da je bilo minus jedan. Razumijem da su igrači htjeli da se odbrane i probaju uputiti šut u zadnjim sekundama. Mi smo u povoljnoj poziciji što se tiče gol razlike, a posljednja utakmica je protiv Austrije u gostima. Tamo će biti teško igrati nakon ovako zahtjevne utakmice. Vjerujem u ove igrače i da ćemo ostvariti našu želju, a to je plasman na Euro.”

Najefikasniji u reprezentaciji BiH protiv Njemačke bio je Josip Perić sa šest golova, a srednji bek naše selekcije poručuje da njegovi saigrači i on u Austriju idu po pobjedu.

“Sigurno da je mogao biti bod u igri, ali ja mislim da smo pružili dobru partiju protiv jedne od najboljih europskih reprezentacija. Ostaje žal, ali možemo biti ponosni i očekujemo isto ovo u nedjelju protiv Austrije. Mi ne idemo tamo izgubiti manje od šest, idemo na pobjedu i da se plasiramo na Euro.”

BiH je trenutno druga na tabeli sa četiri boda, a u zadnjem kolu 2. maja u Grazu igra protiv Austrije.

Selekcija Austrije, koja je do sada osvojila dva boda, večeras od 18,30 sati u Estoniji igra drugi susret naše grupe u okviru petog kola.

Plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri nabjolje trećeplasirane.

(Reprezentacija.ba)