Večeras je na rasporedu prva polufinalna utakmica Europa Lige u kojoj Manchester United dočekuje Romu.

Roma našeg Edina Džeke (35) u posljednjih nekoliko kola bilježi loše rezultate u Seriji A i mjesto na tabeli koje vodi u Ligu Šampiona je nemoguća misija. Ipak, Roma i dalje ima priliku da naredne sezone igra u najjačem europskom takmičenju, a ta prilika se zove osvajanje Europa Lige.

Pred Vučicom je težak zadatak, moraju u dvije utakmice eliminisati Manchester United koji igra najbolju sezonu u posljednjih nekoliko godina. Crveni đavoli su drugi na tabeli engleskog Premiershipa bez većih šansi za osvajanje titule, ali s obzirom na nekoliko proteklih sezona, biti viceprvak Engleske i nije loš rezultat za navijače Uniteda.

Vratimo se Europa Ligi. Roma je svoju europsku priču započela u grupi A u kojoj je završila prva ostavivši iza sebe Young Boys, Cluj i CSKA Sofiu. U 1/16 finala su lako eliminisali portuglasku Bragu sa ukupnih 5:1, a istim rezultatom su bili bolji u dvomeču 1/8 finala od Shakhtara.

U 1/4 finalu su se susreli sa Ajaxom. U Amsterdamu je Vučica slavila sa 2:1, a u revanšu je bilo 1:1. Gol za Romu postigao je Edin Džeko i osigurao polufinale Europa Lige.

Manchester United je europski put krenuo u grupnoj fazi Lige Šampiona. U grupi sa ekipama PSG-a, Leipziga i Basaksehira završili su treći i tako se plasirali među 32 ekipe Europa Lige. Prva prepreka bio je Real Sociedad, a United je rutinski prošao dalje sa 4:0. Uslijedio je tijesan dvomeč sa Milanom i ukupna pobjeda od 2:1.

U 1/4 finalu je momčad Solskjaera pokazala kvalitet i Granadu eliminisala sa 4:0. United ne krije želju za osvajanjem europskog trofeja i sigurno da nas očekuju dva sjajna susreta Đavola i Vučice.

Manchester i Roma su se sastajali sedam puta. Ono što zabrinjava navijače Rome je podatak da su samo jednom savladali United, jednom su izborili remi, a pet puta su poraženi. Pogotovo je bolna uspomena na onaj poraz od 7:1 iz 2007. godine.

Kladionice prednost daju Manchesteru. Kladionica Mozzart na dan utakmice nudi kvotu 1.62 na pobjedu Uniteda. Ostale kvote sa ovog susreta možete pogledati ovdje.

Za domaće u konkurenciji neće biti dugo povrijeđeni Jones, te napadač Martial. S druge strane Roma neće moći računati na Pedra, Mancinia i Zaniola.

Utakmica između Manchester Uniteda i Rome igra se večeras u 21 sat uz direktan prenos na Areni Sport. U drugom polufinalnom susretu sastaju se Villarreal i Arsenal.

(Reprezentacija.ba)