Zrinjski i Sarajevo su sinoć u derbiju 27. kola Premijer lige BiH odigrali 1:1, a gosti iz Sarajeva su imali mnogo zamjerki na suđenje glavnog arbitra Frane Jelića iz Širokog Brijega.

Jelić je u prvom poluvremenu dosudio penal za domaće, pokazao čak sedam žutih kartona igračima Sarajeva, a aktuelni prvak BiH je na zvaničnoj stranici izdao zvanično saopštenje povodom dešavanja na spomenutom derbiju.

“Nakon sinoć odigrane utakmice 27. kola m:tel Premijer lige BiH protiv HŠK Zrinjski u Mostaru, Fudbalski klub Sarajevo izražava nezadovoljstvo suđenjem i ponašanjem službenih lica susreta.

Odluke glavnog arbitra Frane Jelića i pomoćnika Senada Ibrišimbegovića, Amela Novalića i Elvisa Mujića direktno su uticale na konačni ishod susreta.

Na utakmici je podijeljeno ukupno 9 kartona, od kojih 7 za bordo tim koji gradski derbi dočekuje desetkovan bez dva prvotimaca.

U 28. minuti susreta nakon prekršaja nad Mirkom Oremušem u kaznenom prostoru, arbitar Jelić nije svirao penal, da bi svega sedam minuta kasnije na drugoj strani dosudio najstrožiju kaznu. Nakon duela Đokanovića i Juranovića, glavni sudija je prvo svirao slobodan udarac, da bi nakon negodovanja domaćih igrača promijenio odluku, te je dosuđen penal”, navodi se u saopštenju FK Sarajevo i dodaje:

“Tokom susreta svjedočili smo nizu nelogičnih situacija poput pogrešno dosuđenih auta, te tendencioznih prekida igre u cilju zaustavljanja kontranapada.

Svjesni stanja u kojem se nalazimo, službenih lica i predstavnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine te njihove direktne veze sa klubovima koji se takmiče u “elitnom” rangu takmičenja, FK Sarajevo obavještava navijače i javnost da neće nijemo posmatrati ovakve situacije.

FK Sarajevo će početkom naredne sedmice uputiti zvanični poziv za sastanak predstavnicima svih premijerligaša u cilju pronalaska rješenja neregularnosti sa kojima se susrećemo u svakom kolu, a koje direktno narušavaju integritet takmičenja.”

(Reprezentacija.ba)