Dvanaest evropskih klubova potvrdilo je planove za formiranje Superlige što je izazvalo ogromna negodovanja fudbalskog svijeta, te zvanične reakcije UEFA-e, FIFA-e, predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, premijera Borisa Johnsona, ali i velikog broja bivših fudbalera.

Jedna od mogućih sankcija koje je najavila UEFA zabrinula je sve naše navijača, jer po najavama igrači koji igraju Superligu neće moći nastupati za reprezentaciju. To znači da bi naša reprezentacija mogla ostati bez Miralema Pjanića, Rade Krunića i Seada Kolašinca, čiji klubovi su učesnici novog takmičenja.

Osnivači Superlige su AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, ​​Inter Milan, Juventus, Liverpool, Man City, Man Utd, Real Madrid i Tottenham Hotspur, a potrebno im je još osam klubova.

Bayern, Dortmund i RB Leipzig su neki od klubova koji su odlučno rekli ne.

UEFA se žestoko protivi formiranju novog takmičenja, klubovima je najavila brojne kazne i sankcije, a neke od tih su da fudbaleri ekipa koje igraju Superligu neće moći igrati UEFA i FIFA takmičenja.

Predsjednik Superlige će biti Florentino Perez (Real Madrid), a potpredsjednici Andrea Agnelli (Juventus) i Joel Glazer (Manchester United). Spominje se cifra od 3,5 milijardi eura da će klubovi osnivači podijeliti, a osvajač lige će dobiti 400 miliona eura.

Snažan zemljotres je zatresao fudbalski svijet, a ostaje nam da pratimo zvanične odluke novoformiranog takmičenja i krovnih fudbalskih kuća.

(Reprezentacija.ba)