Nakon niza loših rezutlata, tačnije osam ligaških utakmica bez pobjede, Upravni odbor FK Željezničar je donio odluku o smjeni dosadašnjeg šefa stručnog štaba Amara Osima.

Osim je nakon gotovo dvije i pol godine napustio Želju, a uskoro će biti poznat i njegov nasljednik.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Želji, ali i trenere koji su slobodni, najbolji kandidati za novog šefa stručnog štaba Plavih sa Grbavice su Dragan Jović i Blaž Slišković.

Dragan Jović (57) je nedavno raskinuo ugovor sa egipatskim timom Ismaily, a godinama unazad je sa mnogo uspjeha trenirao Primero de Agosto te osvojio šest trofeja sa ovom ekipom.

Jović je u Bosni i Hercegovini bio šampion sa Zrinjskim, dok je trenirao Posušje, Travnik, banjalučki Borac, Zvijezdu iz Gradačca i Sarajevo.

Trofejni trener bio je i jedan od kandidata za novog selektora Zmajeva.

“Iskreno, nisam ni znao da je Amar smijenjen. Upravo sam na jednom sastanku. Da me zovnu, javio bih se na razgovor, ali u ovom trenutku nikakvog kontakta nije bilo i ne bih stoga na tu temu puno. Ja sam nedavno završio epizodu u Egiptu i slobodan sam”, rekao je Dragan Jović za portal Reprezentacija.ba.

Blaž Slišković (61) je posljednji posao imao u Hong Kongu gdje je trenirao tamošnji Kitchee. Popularni Baka je bez posla još od marta prošle godine.

Slišković je u dosadašnjoj trenerskoj karijerio bio na klupi A selekcije BiH, splitskog Hajduka, Zrinjskog, Širokog Brijega, albanske Tirane, rumunske Alba Iulie, saudijskog Al Ansara te kineske momčadi Qingdao. Sa Zrinjskim je bio dva puta prvak Bosne i Hercegovine.

Među kandidatima za novog trenera Želje spominju se Mehmed Baždarević, Rusmir Cviko i Zlatan Nalić.

Mehmed Baždarević (60), nekadašnji selektor A selekcije BiH, je u februaru ove godine raskinuo ugovor sa francuskim Guingampom.

Bivši fudbaler Željezničara je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri predvodio timove iz Francuske, Tunisa i Katara, ali je pitanje koliko je njegov dolazak u BiH realan, s obzirom da se nedavno spominjao kao mogući trener marokanske Raje iz Casablance.

Rusmir Cviko (49) je bio član stručnog štaba A selekcije BiH u vrijeme kada Zmajeve sa klupe predvodio Dušan Bajević, a trenersko ime je izgradio u Kni gdje je trenirao nekoliko tamošnjih klubova.

Cviko je od 2009. pa do 2013. godine bio sportski direktor Želje i u tom periodu osvojio pet trofeja, tri šampionske titule i dva Kupa BiH.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Zlatan Nalić (52) ima iskustvo treniranja premijerligaških timova, s obzirom da je u proteklih nekoliko sezona predvodio ekipe Slobode i Tuzle.

Nalić je od oktobra prošle godine bez angažmana, a vrijedi spomenuti da je 2015. godine bio član stručnog štaba U21 Švedske koja je osvojila U21 EURO.

(Reprezentacija.ba)