Arsene Wenger najavio uvođenje automatiziranog ofsajda na SP 2022

Revolucionarna promjena u određivanju ofsajd pozicije

Arsene Wenger najavio uvođenje automatiziranog ofsajda na SP 2022

Nekadašnji trener Arsenala Arsene Wenger, koji je trenutno zaposlen u FIFA tijelu za globalni razvoj fudbala, najavio je revolucionarnu promjenu u određivanju ofsajd pozicije.

Wenger je kazao da će u budućnosti biti uveden sistem koji će odmah slati signal pomoćnom sudiji kod ofsajd situacija.

“Mislim da će automatizirani ofsajd biti spreman Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Automatizirano znači da bi pomoćni sudija odmah dobio signal koji bi mu rekao radi li se o ofsajdu uputem crvenog svjetla na njegovom satu”, riječi su Wengera

IFAB, tijelo zaduženo za nadgledanje fudbalskih pravila, planira testirati sistem poluautomatiziranog ofsajda koji bi signal prvo dojavljivao VAR-u.

“Poluautomatizirani sistem prvo šalje signal VAR-u, a VAR ga poslije proslijedi do pomoćnika. Ja se zalažem za automatizirani sistem koji će odmah poslati signal pomoćnom sudiji”, kazao je Wenger i dodao:

“Trenutno imamo situacije gdje igrači moraju čekati da vide jesu li u ofsajdu ili nisu. U prosjeku se odluka čeka 70 sekundi, a nekad i mnogo duže ako je situacija teža za procijeniti. Veoma je važno da se to promijeni, er se prekidaju brojna slavlja zbog rubnih situacija. Zbog toga vjerujem da je ovo izuzetno važan korak.”

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
STA ME BRIGA
08.04.2021. 20:48

Ma kako da ne, samo daj.. jos jedan sistem
koji moze biti manipulisan da poneke ekipe prodzu lakse..
ahnahahah sta nas zafrkavate.