Ajax i Roma našeg Edina Džeke večeras u Amsterdamu od 21,00 sati igraju prvu utakmicu četvrtfinala Europa Lige.

Ekipa Ajaxa je u osmini finala eliminisala francuski Lille, dok je Roma bila uspješnija od ukrajinskog Shakhtara.

Nizozemska momčad igra fantastično i u zadnje 24 utakmice u svim takmičenjima ostvarila je čak 21 pobjedu i tri remija.

S druge strane, Roma igra promjenjivo, pa tako talijanski klub ima pet pobjeda, dva remija te tri poraza u zadnjih 10 susreta.

Trener rimskog tima Paulo Fonseca govorio je na press konferenciji uoči ovog duela, a u fokusu je bio Edin Džeko, koji je u posljednjem kolu talijanske Serije A odigrao samo sedam minuta u remiju Sassuola i Rome (2:2).

Kladionice u večerašnjoj utakmici daju prednost Ajaxu. Kladionica Mozzart nudi kvotu 2.05 na trijumf Ajaxa. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

“Džeko je dobro, pogotovo fizički. Igrao je za reprezentaciju, ali se vratio zdrav i igrat će protiv Ajaxa. Čini mi se da je u potpunosti spreman. Protiv Ajaxa moramo igrait perfektno i to sve vrijeme. Ajax je izuzetno jaka ekipa. Moramo biti skoncentrisatni, pogotovo u defanzivnim zadacima. Bit će važno da ne pravimo pogreške, jer su naši protivnici veoma jaki u kontrama”, rekao je Fonseca i dodao:

“Protiv nas će biti jaka momčad, jedna od najjačih u Europi. Imaju sjajne individualne fudbalere. Trebamo biti fokusirani cijeli meč i ne smijemo dozvoliti da Ajax bude blizu našeg gola.”

Džeko je ove sezone odigrao 28 mečeva u svim takmičenjima za Romu, zabio 10 golova te dodao dvije asistencije.

Edin je u Europa Ligi nastupio u šest utakmica u tekućoj sezoni, tri puta pogodio i jednom asistirao.

Spomenimo i da će Ajaxu večeras nedostajati Onana, Stekelenburg, Blind, Haller te Mazraoui, dok će Roma biti bez Ibaneza, Kumbulle, El Shaarawyja, Karsdorpa, Mkhitaryana, Smallinga i Zaniola.

Raspored i satnica prvih utakmica četvrtfinala Europa Lige:

Dinamo Zagreb – Villarreal (21,00 sati)

Ajax – Roma (21,00 sati)

Arsenal – Slavia Prag (21,00 sati)

Granada – Manchester United (21,00 sati)

(Reprezentacija.ba)