Edin Mujčin, nekadašnji reprezentativac BiH i legendarni fudbaler Dinama, u razgovoru za gol.hr-ov serijal o legendama HNL-a, govorio je o selektoru Petevu, reprezentativcima, Želji i svojim anegdotama iz igračkih dana.

Nekada sjajni veznjak je istakao da kroz medije vidi da atmosfera oko reprezentacije BiH nije dobra.

„Nisam unutra tako da ne znam precizno, ali čitajući medije vidim da atmosfera nije dobra. Ako vidim dvije-tri struje koje se stalno svađaju, evo sad i oko izbora izbornika, na jednoj strani Misimović, a na drugoj Spahić, kako da igrači budu skroz unutra. Dok se to prvo ne riješi, ne vidim neki napredak. To sve igrači čitaju i vide. Prvo se moraju složiti u vodećoj strukturi da bi napravili iskorak.“

Mujčin je u kontaktu s nekoliko naših reprezentativaca, a s njima je razgovarao o Petevu, selektoru BiH.

„Baš sam pričao s igračima iz svlačionice, dakle iz prve ruke, kako dišu. Kažu da je to sad dobro, da je dobro složeno, da funkcioniraju kao ekipa. Nije neuspjeh odigrati 2:2 u Finskoj i s Francuskom doživjeti tijesan poraz. Ti rezultati daju neku nadu da bi moglo krenuti nabolje”, rekao je Petev, a potom odgovorio na pitanje da li je iznenađen izborom Peteva:

„Moram priznati da jesam, očekivao sam da će domaće stručnjake izabrati. Nisam ga pratio u Dinamu, ne znam ga previše, ali, evo, igrači vele da je dobro složio.“

U dresu reprezentacije BiH igrao je zajedno sa Bolićem, Baljićem, Salihamidžićem, Barbarezom, ali ističe da im je nedostajao selektor koji bi ih bičem udarao.

“Nama je nedostajao jedan Ćiro koji će to znati voditi. Ne mora biti neki trener, ali da bude psiholog. Puno je bilo igrača u velikim klubovima i onda kada dođu kući, sve je to malo opušteno. Nama je trebao izbornik koji će nas bičem udarati. Trebao nam je malo čvršći čovjek koji će nas dovesti u red. Nismo bili zločesti, ali ipak kad se dođe u Bosnu, opustiš se, tamo druženje… Znali smo odigrati vrhunskih utakmica, ali nismo imali kontinuitet, previše smo oscilirali.”

Mujčin je ispričao i anegdotu sa utakmice Hrvatska – BiH iz 1998. godine kada ga je Fuad Muzurović zamijenio, a nakon toga je utakmicu pratio iza gola sa Robertom Prosinečkim.

„Ja sam izašao na poluvremenu. Izbornik je osjetio da nisam baš maksimalno motiviran. To je bio jedan top-čovjek, nisam vidio takvog trenera, on je nas držao kao obitelj. Kaže mi na poluvremenu: ‘Nisi mi Edo danas nešto raspoložen, ajd ti malo ostani u svlačionici.’ Meni je tada laknulo. Voliš da pobijediš, svatko igra za sebe, ali nama u tom trenutku utakmicu nije bila bitna, osim prestiža. Hrvatska da nije pobijedila, ne bi otišla u Francusku. Kad gledaš iz ove perspektive, prvi put navijaš da izgubiš, a ne smiješ igrati protiv sebe zbog svojih kolega koji se bacaju na glavu. Bile su tada velike tenzije, to je bio veliki rivalitet, neki igrači su i plakali što su izgubili. Laknulo mi je kada je izbornik to prepoznao i izvadio me”, a potom se našao s Prosinečkim.

„Stajali smo točno iza gola kada je Boban zabio za pobjedu. Veli Robi: ‘Što vam je, što ste zapeli, kud se bacate na glavu.’ Ja sliježem ramenima, tako je bilo, stvarno je bio veliki rivalitet.“

U djetinjstvu je počeo navijati za Željezničar, a i danas ne krije simpatije prema klubu sa Grbavice.

“Mi smo svi u kući bili Željovci, baš vatreni. Ja to nikada nisam krio. Normalno da sam sada puno veći Dinamovac, jer to se izgubilo, ali kad god sam davao intervjue, uvijek sam govorio da sam vatreni Željovac. A znam puno onih koji su dolazili i prije navijali za Zvezdu ili Hajduk, govorili su da odmalena navijaju za Dinamu. Uvijek smo se tomu smijali”, rekao je Mujčin za gol.hr.

Edin Mujčin je rođen 14. januara 1970. godine u Bosanskom Brodu. U svojoj igračkoj karijeri nosio je dresove Poleta, Marsonije, Dinama, JEF Uniteda, Kamen Ingrada, Lokomotive, Lučkog, Savskog Marofa i Zeline. Za A reprezentaciju BiH odigrao je 24 utakmice i postigao jedan gol.

(Reprezentacija.ba)