Partija koju je Darko Todorović pružio protiv Francuske pokazala je da BiH u ovom trenutku nema boljeg igrača na njegovoj poziciji. Neumorno je defanzivac Hajduka “špartao” po desnoj strani, ni u jednom trenutku nije se uplašio francuskih zvijezda, a na kraju priznanje mu je odao i France Football koji ga je proglasio najboljim Zmajem na utakmici.

Nije Todoroviću bio prvi put da “bljesne”, igrao je standardno i kod ranijih selektora, a igre u državnom timu pomogle su mu i da postane standardan u Hajduku. Paolo Tramezzani kada je preuzeo klupu Splićana čudio se kako bh. fudbaler nije prethodno imao bolji status na Poljudu.

“Kako to da je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine dobar, da igra dobro, a da za Hajduk gotovo uopće ne igra”, zapitao se Italijan kod kojeg je Todorović danas, ako je zdrav, nezamjenjiv.

Sa Todorovićem smo razgovarali čim se vratio u Split. Krenuli smo od reprezentacije, interesovalo nas je kako je vidio prethodne utakmice protiv Finske i Francuske…

“Sa brojem bodova ne možemo biti zadovoljni, zaslužili smo barem četiri, ali ovo su prve utakmice i nadam se da će nam se vratiti to negdje. Sa igrom i pristupom svi možemo biti zadovoljni”, priča 23-godišnji Darko Todorović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Foto: FS BiH

Nastupili ste u obje utakmice. Jeste li zadovoljni onim što ste pokazali?

“Sretan sam, prije svega, što mi je selektor ukazao povjerenje. Po prirodi sam takav da uvijek težim ka boljem, ali nadam se da su navijači reprezentacije koliko-toliko zadovoljni mojim pristupom i onim što sam pružao. U svakoj utakmici dajem sve od sebe. Najbolje ocijenjen? Ma, pustite to. Nije mi toliko bitno šta novine pišu, bitno mi je šta roditelji i brat kažu. Oni su mi najiskreniji navijači. Objektivni su, kažu mi u lice kada sam dobar, a kada loš i ukažu na sve greške.”

Kakav je osjećaj igrati protiv francuskih zvijezda? Je li vas neko posebno namučio?

“Poseban. Imaju toliko velikih imena, zvijezda do zvijezde, ali kada počne utakmice sve se to zaboravi. Samo misliš o sebi i svojoj igri. Najviše me impresionirao Pogba. Stvarno je dobar igrač, ne mogu da vjerujem da takav igrač postoji, s takvom tehnikom, brzinom i mobilnošću. Dres na kraju nisam tražio. Nije mi bilo do toga, ipak smo izgubili.”

A selektor Petev? Kakav je dojam ostavio na vas?

“Radi dobar posao u reprezentaciji, daje maksimum od sebe, baš kao i mi igrači. On je najviše zaslužen što smo igrali dobro protiv Francuske, insistirao je na onoj postavci. Donio je dosta dobrih stvari reprezentaciju. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti biti sve bolji i bolji.”

Koliko ste zadovoljni sa igrama u Hajduku?

“Prva polusezona nije bila baš najbolja, nisam odigrao sve utakmice, bilo je i povreda. Ipak, u drugom dijelu dolaskom novog direktora i novog trenera moj status se promijenio. Odigrao sam sve utakmice i što se tiče toga mogu biti zadovoljan. Sad šta će biti dalje, da li ću ostati, ne znam. Ne želim ni pričati o tome. Sada je najbitnije da sa Hajdukom izborim plasman u Evropu.”

Foto: NK Rijeka

Kako izgleda život u Splitu?

“Ma, po onome što sam vidio, grad je fenomenalan. Vrijeme je uvijek lijepo, sunce je tu, snijega mislim da ove godine nije ni bilo. I ljudi su jako kulturni, ljubazni. Svi žive za Hajduk.”

Ko su Todorovićevi fudbalski idoli?

“Sviđa mi se kako igra Marcelo, ima nevjerovatnu tehniku. I Džeku moram spomenuti. Poseban čovjek, imao sam sreću da ga upoznam i na terenu i van terena. Iako je velika zvijezda, nisam osjetio da bilo koga gleda sa visine, svima nam pruža podršku… Na mene je ostavio poseban utisak i zahvalan sam mu na tome. I ja jednog dana kada budem stariji igrač želim nekome ‘klincu’ pomoći baš kao što je i on meni”, poručio je Todorović na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)