Kada se podvuče crta pod ciklus u kojem su odigrane kvalifikacijske utakmice protiv Finske i Francuske, reprezentacija Bosne i Hercegovine je ubilježila puno više pluseva nego minusa.

Ovdašnja javnost bila je skeptična kako će izgledati Zmajevi pod vodstvom Ivayla Peteva. Pričalo se o “prodaji” fudbalera, pozivanjem kojekakvih imena, međutim Bugarin je na kraju pokazao profesionalizam. U reprezentaciji se više-manje nalazi najbolje ono što BiH ima u ovom trenutku, a igra koju smo pokazali, naročito protiv Francuske, daje veliki optimizam.

Među onima koji su pod vodstvom Peteva pokazali da se na njih može itekako računati je Amir Hadžiahmetović. Vezni fudbaler turskog Konyaspora je protiv Francuske dobio šansu od prve minute.

Foto: FS BiH

– Ako gledamo igru, možemo reći da smo odradili dobar ciklus. Šteta je samo što nismo osvojili i koji bod više, da smo imali malo više sreće mogli smo danas imati tri ili četiri boda. Naročito dobro smo se suprotstavili Francuzima koji su svjetski prvaci. Na daljinu smo popričali i sa selektorom, rekao je da je ponosan kako smo igrali i zbog toga mislim da smo na dobrom putu. Tek treba da se upoznamo, neki su igrali prvi put zajedno, treba strpljenja”, javio se Amir Hadžiahmetović iz Turske za Reprezentacija.ba portal.

Priliku da debituje za nacionalni tim Hadžiahmetović je dobio tek krajem prošle godine. Nije mu trebalo dugo da opravda povjerenje.

– Jesam li očekivao da ću protiv Francuske igrati od starta? Iskreno, jesam. Vjerovao sam da ćemo imati defanzivniju postavku igre, da ćemo pojačati vezni red i vidio sam se u sastavu… Bila je to nova formacija za nas, nije lagano uklopiti to, ali mislim da smo se dobro snašli. Da je bilo više vremena, bilo bi i bolje, siguran sam, dodaje bivši fudbaler Željezničara.

Igrati protiv Francuske bilo je veliko iskustvo za mnoge fudbalere. Na drugoj strani su bila imena kao što su Mbappe, Pogba, Griezmann.

– Ni za jednog fudbalera ne mogu reći da me je nešto posebno oduševio, da kažem ‘wow’, jer smo igrali tako da ih neutrališemo. Ali, da je bilo neobično igrati, jeste. Ipak su oni svjetski prvaci, okreneš se na jednoj strani Mbappe, na drugoj Pogba… Zvijezda do zvijezde. Lijep osjećaj.

Foto: FS BiH

Nakon utakmice Edin Džeko i Rade Krunić su javno pohvalili novog selektora. Takvo nešto do sada nismo imali priliku vidjeti.

– Svi vjerujemo Petevu i slušamo ga. Na treninzima se dosta dobro radi, vidi se da je moderniji selektor, da razmišlja drugačije… E, sad, najvažnije je da nastavimo igrati dobro i u narednim utakmicama jer samo tako se možemo nadati nečemu. Optimističan sam, svakako.

Kroz karijeru Hadžiahmetović je imao velikih problema sa povredama koje su bile usporile njegov razvoj. Srećom, sve to je danas prošlost.

– Stagnirao sam zbog tih povreda, ali sam isto tako i naučio dosta. Hvala Bogu, danas ide jako dobro. U Konyasporu ove sezone igram jako dobro, koliko-toliko sam se afirmirao u reprezentaciji i na meni je da nastavim tako. Ugovor mi važi do ljeta 2022. godine i vidjet ćemo šta će se dogoditi. Naravno, kao i svaki fudbaler maštam o igranju u najvećim evropskim ligama, ali nisam toliko opterećen s tim. Sve u svoje vrijeme, poručio je Hadžiahmetović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)