Vahid Halilhodžić (68) je nedavno odveo Maroko na Afrički kup nacija, a za Dnevni avaz je prokomentarisao minimalan poraz Zmajeva protiv Francuske (0:1) na stadionu Grbavica u meču trećeg kola grupe D kvalifikacija za SP 2022.

“Mislim da naša reprezentacija nije bila loša protiv svjetskog prvaka, momci su se borili, htjeli su da naprave pozitivan rezultat. Malo nam je falilo za to, ali kad igraš protiv velikih ekipa, i mala nepažnja je dovoljna da izgubiš utakmicu. Francuzi su igrali tek toliko da pobijede tu utakmicu”, analizira Halilhodžić za Dnevni avaz.

Vaha za ‘Zmajeve’ ima samo riječi hvale.

“Mislim da je kod naših momaka bila prisutna borbenost, kao i želja, tako da je šteta što protiv svjetskog prvaka nismo napravili pozitivan rezultat koji bi bio podstrek za samopouzdanje u narednim utakmicama. Također, donio bi i barem malo radosti tom našem napaćenom narodu”, govori Halilhodžić i ističe da je protiv Francuske nedostajao jedan brži igrač u veznom redu koji bi mogao iznijeti loptu i pridružiti se Edinu Džeki u napadu, kao što je to bio Amer Gojak u Finskoj:

“Jeste, trebao nam je neko brži… Također, fali nam malo brzine i u prvom redu. Jer, kad imaš jednog centarfora kao što je Edin Džeko, njemu više trebaju bočne lopte. Ne može loptu tražiti u dubini, nego s bočnih strana, na centaršuteve. Treba napraviti takvu igru da probijamo po bočnim pozicijama te da centaršutevi idu prema njemu. To je njegov najjači kvalitet.”

Iskusni bh. trener smatra da ne treba biti previše razočaran nakon poraza od aktuelnih svjetskih prvaka.

“Nakon poraza od Francuske ne treba biti razočaran. Treba se okrenuti borbi za drugo mjesto, te pozitivne rezultate tražiti protiv Ukrajine, Finske, Kazahstana. Tu trebamo tražiti pobjede, a Francuska je ipak svjetski prvak. No, činjenica je da nam je u srijedu malo nedostajalo da, u najmanju ruku, ostvarimo neriješen rezultat. Da li je bio barem jedan penal za nas u one dvije-tri situacije – s pravom možemo negodovati, ali to je tako kada igraš protiv velikih ekipa. Htjeli mi to ili ne, sudije su više naklonjene velikim timovima. To je tako.”

Na konstataciju da čak i francuski mediji izvještavaju da je prekršaj nad Radetom Krunićem bio za penal, Halilhodžić dodaje:

“I ja mislim isto tako, s pravom možemo biti nezadovoljni suđenjem. Ali tako je i na svjetskim prvenstvima, gdje se prave velike greške u korist velikih ekipa. Protektirani su samo zato što su veliki. No, vratimo se utakmici… Mislim da imamo dobru bazu za nastavak rada. Ne treba gubiti ni volju, ni želju, ni snagu, nego samo stremiti tome da se ostvari podvig za plasman na drugo mjesto”, zaključio je Halilhodžić u razgovoru za Dnevni avaz.”

(Reprezentacija.ba)