Reprezentativci Bosne i Hercegovine su i pored minimalnog poraza od Francuske dobili veliki broj pohvala za svoje nastupe. Koristivši softvere za analitiku utakmica izdvojili smo statističke podatke za dodavanja našim igrača.

Izabranici Ivayla Peteva su ukupno imali 417 dodavanja, a od toga 354 je bilo uspješnih. S druge strane, svjetski prvaci su od ukupnih 546 imali 485 tačnih pasova.

Gledajući na pojedinačnu statistiku, najveći broj dodavanja u našem timu imao je Miralem Pjanić, 53 od kojih su 42 pronašla njegove saigrače. Pjanić je i protiv Finske imao najviše dodavanja u našoj ekipi. Najbolji procenat tačnih dodavanja imali su Siniša Saničanin, 47 od 50, i Amir Hadžiahmetović koji je od 39 dodavanja imao 35 tačnih. Od pomenutih brojki, defanzivac Vojvodine je 24 puta odigrao naprijed, a samo tri puta nije bio tačan. Hadžiahmetović je od 11 pokušaja, deset puta uspješno odigrao prema naprijed, dok je Pjanić ubilježio 13 tačnih dodavanja naprijed od ukupnih 20.

Vrijedi izdvojiti da je Krunić imao 100% uspješnost driblinga i da je Ahmedhodžić od osam odbrambenih dvoboja imao šest uspješnih reakcija. Najviše presječenih dodavanja imao je Kolašinac, a najviše dodavanja u posljednju zonu imao je Pjanić.

(Reprezentacija.ba)