Poraze nikada ne treba slaviti, ali čini se kako je bh. fudbalska javnost zadovoljna nakon što je BiH odigrala, može se reći i ravnopravno, protiv superjake reprezentacije Francuske.

Čini se kako je Ivajlo Petev bio pravi izbor za selektora, barem ako se sluša “puls svlačionice”.

Petev je vjerovatno prvi selektor kojeg su poslije utakmice javno pohvalili igrači, što govori kako je zadobio njihovo povjerenje što je neophodan preduslov za stvaranje bilo kakvih većih rezultata. Iako nakon dva kola imamo “samo” jedan bod, možda je najveći dobitak ovog prvog okupljanja pod novim selektorom to što se ponovo napravila kohezija u ekipi.

“Petev je najbolji selektor sa kojim sam radio do sada, a javnost ga je vrlo ružno dočekala i napravila nam dodatne probleme” rekao je Rade Krunić nakon utakmice.

“Šef je odlično pripremio utakmicu, šteta što nije bio tu sa nama jer bi sa njim imali dodatnu snagu” poručio je Edin Džeko.

Možda ovo i ne treba da čudi jer je Petev nakon Ćire Blaževića trener sa najvećim iskustvom koji je vodio reprezentaciju BiH, te trener čija je sudbina očigledno da uvijek ide težim putem.

“Selektora moramo pustiti da radi. Mislim da je Petev dobar i normalan čovjek, da ima normalno ponašanje. Ja znam da bi naš svaki trener volio vidjeti sebe na toj poziciji, ali trebamo biti realni i gledati protiv kakvih ekipa igramo. Isto je tako i u Njemačkoj, svi znaju kako treba i šta treba, svi bi voljeli da sami budu selektori. U fudbalu je to tako, pomalo i komično jer će treneru svako govoriti kako treba raditi, a npr. niko se neće praviti pametan svom doktoru i savjetovati ga kako da mu operiše nogu. Uglavnom sugestije su dobrodošle, ali samo ako su konstruktivne. Ono što nama treba je dugoročni plan i rad sa mladim igračima, ali i da uz igrače i njihov rad i razvoj imamo u fudbalu prave ljude na pravim mjestima. Rezultat ne dolazi preko noći, ali moramo raditi i biti koliko god je moguće pozitivni i konstruktivni.” poručio je nedavno za Reprezentacija.ba Zlatan Bajramović.

(Reprezentacija.ba)