Miralem Pjanić (30) utakmicom protiv Francuske postao je drugi fudbaler u historiji koji je za Bosnu i Hercegovinu odigrao 100 i više utakmica.

Prije Pjanića, to je uspio jedino Edin Džeko koji danas ima 114 nastupa za Bosnu i Hercegovinu.

Pjanić je debitovao za BiH 20. augusta u Zenici protiv Bugarske na prijateljskoj utakmici. Bio je to ujedno i debi selektora Miroslava Ćire Blaževića.

Miralem je, uz asistenciju tadašnjeg generalnog sekretara FS BiH Muniba Ušanovića dolazio i ranije na okupljanja reprezentacije BiH, dok je selektor bio Fuad Muzurović, a njegovog prvog treninga sa Zmajevima na Koševu nedavno se za Reprezentacija.ba prisjetio trener Borče Sredojević.

“Sjećam se da je došao kod Muzurovića na jedan, nazovimo, probni trening pred utakmicu sa Turskom. Ma, već nakon deset minuta sam vidio da će dečko postati svjetska klasa. Kiša pada, trava je klizava, ja mu šutiram jako, a ona mu se lijepi uz tijelo. Nevjerovatno.” rekao nam je Sredojević.

Imao je realnu mogućnost da zaigra za Francusku, ali kako je rekao 2003. godine definitivno je odlučio da će igrati za BiH kada je prisustvovao čuvenoj utakmici BiH – Danska na Koševu.

Najbližli Džeki i Spahiću po broju nastupa je Emir Spahić sa 94 utakmice za BiH.

(Reprezentacija.ba)