BiH sutra na Grbavici od 20,45 sati igra protiv Francuske utakmicu trećeg kola grupe D kvalifikacija za SP 2022, a na večerašnjoj press konferenciji prisutnim novimarima se obratio član stručnog štaba Elvir Rahimić, s obzirom da selektor Ivajlo Petev zbog pozitivnog testa na korona virus neće predvoditi Zmajeve.

Da li ćete napasti Francusku ili ćete igrati defanzivno?

“Svi znamo protiv koga igramo. Igramo protiv najbolje reprezentacije na svijetu i svjetskog prvaka. Imamo neke svoje zamisli kako ćemo igrati, a to najviše zavisi od protivnika. Teško je reći šta može da bude na utakmici. Protiv Francuske je teško igrati napadači, jer bi ona u tom slučaju iskoristila svaku grešku. Igrat ćemo kompaktno, agresivno i jako i nadamo se pozitivnom rezultatu.”

Francuzi su veliki favoriti pred ovaj duel. Kladionica Mozzart dan pred susret nudi kvotu 1.38 na pobjedu Francuza. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

Francuzi su nas dobro analizirali. Dosta ozbiljno ulaze u utakmicu i ništa ne prepuštaju slučaju. Komentar?

“Znamo ko će igrati za nas, startnih 11 i sistem naše igre. Najveći hendikep je što neće biti selektora Peteva. Najvažnije je da su svi igrači zdravi i da pokušaju odgovoriti na ono što se bude tražilo od njih. Drago nam je što nas Francuzi cijene. Svjesni su da ih očekuje težak zadatak. Jasno je da svaka selekcija koja igra protiv Francuske daje 300% od sebe te ako oni budu opušteni mogu imati problema.”

Da li će biti promjene u odnosu na meč sa Finskom? Ukrajina – Finska je bilo neriješeno. Da li je to dodatni motiv za igrače, jer smo u igri za drugo mjesto?

“Sutra ćemo igrati u najboljem sastavu. Mi nemamo veliki izbor igrača, tako da ćemo se odlučiti za najbolje u ovom trenutku. Ponavljam, najvažnije je da su svi zdravi. Što se tiče susreta Ukrajina – Finska, sigurno da je to dobar rezultat za nas. Znamo da je Francuska veliki favorit i mi moramo tražiti šanse protiv ostalih reprezentacija.”

Kakav je cilj postavljen pred stručni štab uoči kvalifikacija? Da li je to plasman na SP ili pripreme za neke naredne kvalifikacije, odnosno promovisanje mlađih igrača?

“Cilj reprezentacije je plasman na neko veliko takmičenje. Na to pitanje bi bolje odgovorio selektor. Što se tiče ovih kvalifikacija, sigurno da se treba stvarati nova ekipa za budućnost, da se daje šansa mlađim igračima te da se izgrađuje povjerenje među nama. Važno je da se napravi dobra atmosfera i da se vratimo na onaj put na kojem smo bili.”

Sjećanje na utakmicu protiv Francuske prije 10 godina kada je bilo 1:1?

“Jedna odlična naša utakmica. Bili smo sjajni i odigrali 1:1. Primili smo gol iz penala desetak minuta prije kraja. Bili smo na korak do plasmana na EURO. Svima nam je nakon te utakmice bilo žao što se nije ispunila naša želja da se plasiramo na veliko takmičenje. Ja se nadam da će sutra ovi momci koji budu igrali napraviti još bolji rezultat.”

BiH – Francuska, srijeda, 20,45 sati, uz TV prijenos na sljedećim kanalima.

(Reprezentacija.ba)