Veliki skandal izbio je u Njemačkoj nakon što je uhapšen Mustafa Kučuković. Prije više od deset godina Kučuković je u Njemačkoj važio za ‘wunderkinda’. Još kao tinejdžer debitovao je za HSV u Bundesligi, igrao je s imenima kao što su Neuer, Khedira i Hummels, a bilo je priče i da bi mogao obući dres reprezentacije BiH za koju je u to vrijeme igrao njegov uzor Sergej Barbarez.

Ipak, nije se Kučuković ostvario, nakon svega dvadesetak nastupa za HSV uslijedio je odlazak i brojne selidbe. Od Francuske, Danske do Kipra, da bi u ljeto 2017. godine nakon igranja u amaterskom rangu donio i definitivnu odluku da kopačke okači o klin.

Od nenogometnih aktivnosti, povezivalo ga se s kojekakvim radnjama, a zbog jedne je već i sada u zatvoru. Mediji u Njemačkoj objavili su da je uhapšen jer je u aprilu i maju prošle godine prodao preko 300 različite droge, tačnije radilo se o 230 kg marihuane, 50 kg kokaina i gotovo 30 kg hašiša.

Vijesti koje su se pojavile iznenadile su i našeg Mehmeda Baždarevića koji ga je 2009. trenirao u francuskom Grebobleu.

“Pročitao sam da je Mustafa uhapšen. Žao mi je, pogotovo jer se radi o našem čovjeku i sportisti. Radili smo zajedno u Grenobleu i ništa nije upućivalo da bi jednog dana mogao krenuti u tom smjeru. Pamtim ga kao izuzetno dobrog i korektnog momka, nikada nisam imao problema s njim, iako je ta saradnja kratko trajala. I fudbaler je običan čovjek, neko ko ima svoje slabosti, ali ta životna, familijarna i sportska edukacija ti treba nametnuti pravila i liniju koju ne smiješ preći”, kazao je Baždarević u razgovoru za Reprezentacija.ba portal i potom se prisjetio kako je uopšte “Muki”, kako ga zovu, došao u njegov klub.

“Ja ga nisam doveo, niti sam ga poznavao prije. To je bila ideja Japanaca koji su u to vrijeme bili u klubu. Vidite, on je došao sa oreolom mladog njemačkog reprezentativca, vidjeli su u njemu kvalitet, ali nije se na kraju nametnuo.”

Zadovoljan remijem

Razgovor sa Baždarevićem usmjerili smo na reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je nastavila očajni niz bez pobjede. Nakon Finske, jučer su Zmajevi remizirali i sa Kostarikom (0:0).

“Po mom mišljenju, možemo biti zadovoljni sa remijem protiv Finske jer se radi o izrazito dobroj reprezentaciji. Momci su odigrali dobru i ozbiljnu utakmicu u uslovima koji su čudni i teški na psihičkom planu. Treba uzeti u obzir i to da je to bila prva utakmica, igrači nisu bili zajedno dugo, a došao je i novi selektor. Na kraju im mogu samo čestitati”, ističe Baždarević

Nakon sinoćnje utakmice pomoćnik selektora Elvir Rahimić izjavio je, između ostalog, kako je najveći problem našeg tima individualni kvalitet.

“Ne znam je li Rahimić mislio na to da imamo individualni kvalitet ili nemamo. Svejedno, ja mislim da mi imamo jako dobre igrače, ali najteže u svemu tome je da to staviš u funkciju kolektiva. Nije to samo teško nama već i mnogo boljim reprezentacijama. Inače, dosta faktora se mora poklopiti. Znam kada sam bio selektor koliko je važno da te zaobiđu povrede, da svi igrači u istom momentu budu u dobroj formi…”

Protiv Francuske bez opterećenja

Sljedeću utakmicu Zmajevi igraju u srijedu protiv Francuske, aktuelnog svjetskog šampiona.

“Suvišno je i govoriti da će biti teško. Oni nisu najbolje otvorili kvalifikacije, ali i da su pobijedili, došli bi u Sarajevo isključivo s ciljem da pobijede. Nema puno reprezentacija u Evropi koji mogu parirati Francuskoj. Ipak, ne treba gubiti nadu jer vidjeli smo da im je Ukrajina s jednom organizovanom igrom napravila puno problema. Mi se moramo potruditi da sa puno solidarnosti u igri pokušamo isto. Selektor Petev sigurno ima određene ideje, možda promijeni i sistem, ima tu dilema… Ukrajinci su, recimo, igrali sa petoricom igrača nazad. Svaki rezultat osim poraza bi bio uspjeh za nas. Kada već nismo favoriti, trebamo utakmicu odigrati bez opterećenja, a Francuze ni precijeniti ni potcijeniti. Francuzima čak treba dati više loptu jer su opasniji i bolji kada je ima protivnik.”

Posljednji angažman Baždarević je imao u Guingampu. U međuvremenu neke je ponude već odbio.

“Postojale su konkretne dvije ponude. Bilo je klubova iz Tunisa, pa Maroka, ali to su bile ponude na način da potpišeš ugovor na tri mjeseca s opcijom produženja na još godinu. To mi nije odgovaralo. Teško je naći nešto odgovarajuće u ovoj cijeloj situaciji sa koronavirusom. Moja želja je da, ako je to moguće, ostanem u Evropi. Vjerujem u sebe, vjerujem da imam znanja i kvaliteta da dobijem priliku u ozbiljnim zemljama poput Belgije, Turske ili Francuske. Cilj mi je raditi u 1. ligi”, na kraju je istakao Baždarević. 

(Reprezentacija.ba)