Prilično turbulentan period za fudbal u Bosni i Hercegovini, pogotovo reprezentativni, ljubiteljima Zmajeva iznjedrio je i jednu iznenađujuću vijest – prijateljsku utakmicu sa Kostarikom. Prijateljska utakmica sa državom sa drugog kraja planete u jeku globalne pandemije definitivno nije nešto što smo očekivali, no, ovakav potez krovne kuće BH fudbala je osvježavajući i neobičan za vremena kroz koja cijeli svijet prolazi.

Piše: Igor Porobija

Costa Rica

Kostarika je država Srednje Amerike, a na teritorij prilbižno jednako velikoj kao naša živi oko 5 miliona stanovnika. Životni standard, u poređenju s našom zemljom, je nešto veći, iako se ne radi o velikoj razlici, no, Kostarika visoko kotira na tzv. „Indeksu sreće“, a stanovništvo ove zemlje kao glavne razloge za sreću navodi dobre socijalne prilike, ekološki čisto i održivo okruženje, te ulaganje u obrazovanje.

Ova mala zemlja je, prema službenim podacima, dom za 5% svjetskog biodiverziteta, a u mnoštvu šuma, nacionalnih parkova (koji ima čak 28), prirodnih rezervata i zaštičenih prirodnih površina, žive desetine vrsta životinja, te nevjerovatnih 750 000 vrsta insekata. Također, ukoliko imate aranhofobiju (strah od pauka, op.a), držite se podalje od Kostarike jer spomenuti biodiverzitet obuhvata čak 20 000 vrsta pauka. Smatra se i da oko 10% ukupne svjetske populacije leptira živi u Kostariki.

Ekonomija ove male zemlje najvećim dijelom počiva na poljoprivredi i turizmu, sektoru koji je ozbiljno pogođen pandemijom. Osim prelijepih plaža tu je veoma bogata flora i fauna, a Kostarika je i država gdje se godišnje mrijeste hiljade kornjača, dok posmatranje istih tokom izlaska iz vode i povratka u istu predstavlja jednu od turističkih astrakcija. Zanimljivost je i činjenica da se radi od jednom od najvećih proizvođača banana na svijetu. Osim banana, Kostarika uzgaja i relativno veliku količinu kafe.

Poznato je da se na teritoriji Kostarike nalazi trocifren broj vulkana od kojih je aktivno „samo“ sedam, a čini se kao da to previše ne brine lokalno stanovništvo. Erupcije su relativno česte, no, srećom ne velike i razorne.

U teritorijalni sastav Kostarike spada i Kokosov Otok (Cocos Island). Otok je od kopnene teritorije udaljen čak 550 kilometara, a kroz istoriju je bio poznat i kao utočište gusara koji su svojevremeno harali Karibima i Centralnom Amerikom u kolonijalnom periodu. Otok je od 1978. godine jedan od nacionalnih parkova ove zemlje.

Nadimak kojim narod Kostarike sebe zove je „Ticosi“, a upravo „Los Ticos“ je i popularizovani naziv njihove fudbalske ekipe. Sama riječ „ticos“ je umanjenica, slično kao „chico“ u Španiji.

Učešća na Mundijalima

Iako nije riječ o fudbalskoj velesili, ljubiteljima fudbala, pogotovo ljubiteljima Mundijala, Kostarika je itekako poznata, a na smotrama najboljih fudbalskih selekcija svijeta učestvovala je pet puta.

Prvo svjetsko prvenstvo naši protivnici igrali su sada već davne 1990. godine, a kao debitant su čak uspjeli proći i grupu. Pobjedama protiv Škotske (1-0) i Švedske (2-1) prošli su u osminu finala gdje su rezultatom 4-1 poraženi od Čehoslovačke.

Sljedeći nastupi Kostarike na Mundijalima su 2002. i 2006. godine, a grupe sa Kinom, Turskom i Brazilom, odnosno Njemačkom, Ecuadorom i Poljskom, bile su isuviše jake za „Ticose“.

Kostarika je nastupila i na Mundijalu 2014. godine, nama posebno dragom i jedinom na kojem smo do sada igrali. Iako su u grupi sa Uruguayem, Engleskom i Italijom bili totalni autsajderi, „Ticosi“ su šokirali fudbalski svijet, a pobjede protiv Uruguaya i Italije, te remi s Engleskom, Kostariku su poslali u osminu finala, a Talijane i Engleze kući.

U osmini finala Kostarika se susrela s Grčkom, a nakon reultata 1-1 prošli su na penale, te na taj način postigli najveći uspjeh svog reprezentativnog fudbala. U četvrtfinalu ih je čekala Nizozemska, za koju su bili tvrd orah, no, popularne „Oranje“ su prošle na penale, te je Kostarika na taj način ispala od ekipe koja će kasnije osvojiti treće mjesto, uz napomenu da su, tehnički gledano, Mundijal napustili neporaženi.

Kostarika je nastupila i na posljednjem Mundijalu 2018. godine, no, grupa sa Brazilom, Švicarskom i Srbijom bila je isuviše jaka za „Ticose“ koji su nastup okončali u grupnoj fazi sa samo jednim osvojenim bodom (remi protiv Švicarske).

„Ticosi“ danas

Kostarika je i danas među najjačim selekcijama CONCACAF zone, a statistika na Mundijalima, kao što se vidi iz priloženog, daleko je bolja nego naša. Ipak, današnji „Ticosi“, srećom po Zmajeve, daleko su od selekcije koja bi mogla „stati na crtu“ Engleskoj ili Italiji.

Najveća zvijezda ekipe je golman PSG-a, Keylor Navas, a većina preostalih reprezentativaca nastupa u domaćem prvenstvu, uz nekolicinu igrača u MLS ligi (Sjedinjene Američke Države), dok se igrači koji nastupaju na tlu Europe mogu, takoreći, nabrojati na prste.

Popularni „Ticosi“ na najnovijoj FIFA rang listi zauzimaju 50. mjesto, te su 6 mjesta iznad naše selekcije. Iako se ne radi o ekstremno teškom protivniku, Zmajevi će u Zenici igrati protiv reprezentacije koja mnogo trči, te igra veoma otvoreno, s nerijetko velikim brojem golova, kako u protivničkoj, tako i u sopstvenoj mreži.

Sve u svemu, Zmajevi će pred kvalifikacijsku utakmicu s aktuelnim svjetskim prvacima imati odličnu probu, te nas zasigurno očekuje zanimljiva utakmica.

(Reprezentacija.ba)