Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na debiju novog selektora Ivayla Peteva odigrala je neriješeno sa Finskom (2:2).

Znali su u našem stručnom štabu da će u Helsinkiju najveća opasnost biti Teemu Pukki, ali rješenja nisu imali. Sjajni napadač Norwicha je ponovo bio ‘noćna’ mora za naše defanzivce i postigao je dva gola kao i prošle godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Jedina razlika je što se ovaj put Zmajevi vraćaju kući neporaženi.

Utakmicu je iz svog doma u Parizu pratio i naš iskusni stručnjak Faruk Hadžibegić koji je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal kazao kako rezultat nije loš.

“Bila je zanimljiva utakmica, bilo je šansi… Mislim da smo na kraju napravili dobar rezultat, iako smo sa više mangupluka u igri mogli i pobijediti. Vodili smo i na kraju naivno primili golove, pogotovo onaj drugi iz kontranapada. Sve u svemu, trebamo se zadovoljiti rezultatom jer igrali smo protiv jako ozbiljne ekipe”, kaže Hadžibegić.
Složio se sa izjavama naših igrača da je ovo bila jedna od boljih utakmica u zadnje vrijeme.

“Ekipa je ostavila utisak da je spremna i dobro organizovana za ovo takmičenje. Da, izgledalo je dosta bolje u odnosu na raniji period, ali treba kvalitet pokazati i u narednim utakmicama, naročito protiv Francuske koja je favorit za to prvo mjesto. Ne treba ni spominjati kakvu bi atmosferu stvorio eventualni povoljan rezultat na Grbavici. A zašto ne vjerovati u to? Koliko god zvučalo apsurdno, mi moramo imati ambiciju da idemo na to prvo mjesto.”

Trikolori su sinoć remizirali i u Sarajevo se dolaze ‘vaditi’.

“Nismo ni mi kanta za punjenje. Nisu se nadali tom kiksu protiv Ukrajine, bili su uvjereni da će pobijediti, ali… Moramo ih respektovati jer su svjetski šampioni i istodobno vjerovati u svoje kvalitete. Ako hoćemo na to Svjetsko prvenstvo, moramo pokazati da možemo igrati i sa najboljima. Ne bih izostavio ni ovu utakmicu sa Kostarikom koja nam treba biti dobra trening priprema pred Francusku i u kojoj se također moramo pokazati u najboljem svjetlu.”

Svidio se Hadžibegiću i optimizam koji je vidio u našem taboru, a govoreći o igračima, spomenuo je Hadžikadunića, Krunića i Gojaka koji su pokazali da se na njih BiH može osloniti.

Posljednji angažman Hadžibegić je imao na klupi reprezentacije Crne Gore. Od tada njegovo ime se povezivalo s nekoliko klubova, ponajviše je bilo interesa iz Emirata, ali još uvijek je slobodan.

“Nekada radiš, nekada ne. To je sastavni dio trenerskog posla. Spreman sam za povratak, a da li će uskoro doći adekvatna ponuda, vidjet ćemo”, poručio je Hadžibegić koji u prošlosti također imao priliku da vodi naš nacionalni tim.

(Reprezentacija.ba)