Selektor Ivajlo Petev najavio je na press konferenciji dan prije utakmice kako se već odlučio za 90% sastava koji će suprostaviti reprezentaciji Finske.

Petev je ranije najavio kako u kratkom roku ne može praviti prevelike izmjene u odnosu na ranije utakmice, no promjena u formi igrača, ali i povrede će dovesti do nekoliko izmjena.

Selektor je najavio kako će stil igre i ekipu prilagođavati protivniku, pa je sigurno kako će za Finsku birati tehnički što bolju i fizički što dominantiju ekipu, što daju naslutiti i određene periferne odluke gdje je recimo na spisku između Harisa Hajradinovića i Amara Rahmanovića dao prednost ovom drugom.

Reprezentacija se u protekle dvije godine više “patila” protiv manje dominantnih ekipa, pa ostaje za vidjeti da li je novi selektor u kratkom roku našao rješenje za to.

Ako se usudimo prognozirati sastav, počet ćemo od golmana gdje je Šehić sigurno prvi izbor. Zbog uigranosti sa ispred njega će stajati Anel Ahmedhodžić i Siniša Saničanin koji ima u martu dvije utakmice kao i Dennis Hadžikadunić. Oni će i svojom konstitucijom puno pomoći protiv stamenih Finaca. Na desnom beku zbog trenutne forme prvi kandidat je Darko Todorović, a na lijevom Sead Kolašinac.

U sredini ćemo prema našim informacijama gledati Pjanića, Cimirota i Krunića. Uz Džeku u napadu prema najavama siguran je fantazista Gojak, a upitno je ko će još dobiti preostalu poziciju. Da igramo protiv ekipe koju ćemo “hvatati” na kontranapade vjerovatno bi siguran bio Luka Menalo ili Miroslav Stevanović koji su u odličnoj formi, ali u ovakvoj, više statičnoj, postavci igre priliku možda dobije i Haris Duljević koji ima veće iskustvo u reprezentaciji ili čak možda i Ermedin Demirović koji u Freiburgu igra “malo više u stranu”.

30-dnevna forma igrača koji konkurišu za satastav:

Ibrahim Šehić (Konya) – 0, 90, 90, 90 (posljednja utakmica u martu)
Darko Todorović (Hajduk) – 90, 90, 90, 90
Sead Kolašinac (Schalke) – 77, 90, 90
Anel Ahmedhodžić (Malmo) – 90, 90
Siniša Saničanin (Vojvodina) – 90, 0, 90, 0, 0
Denis Hadžikadunić (Rostov) – 90, 0, 90
Amer Gojak (Torino) – 14, 2, 35, 80
Gojko Cimirot (Standard) – 90, 90, 84, 0
Rade Krunić (Milan) – 0, 90, 90, 59, 71, 11 + GOL + asistencija
Miralem Pjanić (Barcelona) – 0, 0, 12, 0, 0
Edin Džeko (Roma) – 0, 0, 0, 90, 0, 67
Miroslav Stevanović (Servette) – 90, 90, 90, 90
Luka Menalo (Rijeka) – 90, 90, 45, 37, 90 + GOL + asistencija
Haris Duljević (Nimes) – 21, 0, 0

Finska – BiH počinje u 20,45 sati uz prijenos na više od TV kanala, a selektor Petev večeras na raspolaganju ima sljedeće igrače:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (Zorya Lugansk), Kenan Pirić (NK Maribor).

Odbrana: Branimir Cipetić (NK Lokomotiva), Darko Todorović (HNK Hajduk Split), Sead Kolašinac (FC Schalke 04), Eldar Ćivić (Ferencvárosi TC), Anel Ahmedhodžić (Malmö FF), Denis Hadžikadunić (FK Rostov), Siniša Saničanin (FK Vojvodina), Marko Mihojević (Göztepe).

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Stjepan Lončar (HNK Rijeka), Miralem Pjanić (FC Barcelona), Amer Gojak    (Torino FC), Gojko Cimirot (Standard Liège), Rade Krunić (AC Milan), Amar Rahmanović (Konyaspor), Miroslav Stevanović (Servette FC), Luka Menalo (HNK Rijeka), Haris Duljević (Nîmes Olympique).

Napad: Edin Džeko (AS Roma), Ermedin Demirović (SC Freiburg), Smail Prevljak (KAS Eupen).

Većina kladionica daje blagu prednost BiH, dok Kladionica Meridian u ovom trenutku daje podjednake kvote na pobjedu Finske i BiH – 2.70. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)