Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vodstvom Ive Kreze napravila je historijski uspjeh.

Malom broju selekcija bila su dovoljna svega četiri kola da prođu na Evropsko prvenstvo, a u tom odabranom društvu našla se upravo Bosna i Hercegovina. Sav talenat i umijeće izabranika Ive Kreze mogao se vidjeti u meču protiv Rumunije (5:0) kada su u posljednjoj minuti i akciji kod petog gola učestvovali svi iz postave. Bio je to sitan vez naših futsalera koji su nemoćni gosti mogli samo ispratiti pogledom.

Plasman među najbolje selekcije je ovjeren “petardom”, a naročito sretan i ponosan zbog ovog uspjeha je selektor Ivo Krezo koji je kormilo preuzeo u ljeto 2018. godine.

“Napravili smo veliku stvar. Tek sada smo svjesni kada su se utisli slegli. Da nam je neko rekao da ćemo nakon četiri kola biti sigurni putnici na Evropsko prvenstvo, ne bismo vjerovali, pogotovo jer smo znali kakvu skupinu imamo. Težili smo ka tom drugom mjestu, a na kraju ekspresno odradili posao. Kada sam postao selektor, normalno da mi je bio san da odvedem reprezentaciju na Euro i zato sam ponosan. Ipak, najprije treba čestitati igračima, mi koji smo u stručnom štabu tu smo da ih usmjerimo, damo im samopouzdanje… Posebno mi je drago što ovaj uspjeh slavi cijela naša nacija. Dobili smo veliki broj čestitki”, kaže Ivo Krezo na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Rijetke su selekcije koje su plasman osigurale već nakon četiri kola.

“Nakon četiri odigrana kola, samo je šest reprezentacija osiguralo plasman i to dovoljno govori. Dobro smo se pripremali. Jedan ciklus smo odradili u Sloveniji, igrali smo utakmice protiv Italije i Rusije koja je po rejtingu daleko ispred nas i tu smo vidjeli da se možemo s njima nositi, odnosno da imamo kvalitet za određeni uspjeh uz određene korekcije. I tako, malo po malo, radili smo na tome i ispalo je dobro. Inače, cijelo vrijeme smo dali fokus na zajedništvu, nisam želio da se gleda ko je iz kojeg kluba došao i odakle.”

Futsaleri vjeruju da će slaviti i u preostalim kvalifikacijskim mečevima, a nakon toga slijede pripreme za Euro.

“Kada se završi ovaj ciklus, igraći će se već morati polako pripremati za Evropsko prvenstvo. Šta je cilj? Vidite, potrudit ćemo se da ne budemo prolaznici i molit ćemo Boga da dobijemo prikladne protivnike. Cilj nam je najmanje da prođemo skupinu. Po meni će favoriti biti Španija, Rusija, Portugal, mada je i Italija dobra. Vidjet ćemo ko će u kakvoj formi doći.”

Krezo radi i u futsal prvenstvu BiH. Trener je Seljaka iz Livna.

“Prvenstvo se polako približava kraju. Na vrhu se izdvojio Mostar SG Staklorad koji ima odličan tim, tu je i Salines koji se pojačao reprezentativcima Srbije. Ima i naših reprezentativaca koji igraju odlično. Nekoliko timova se bori za treće i četvrto mjesto, zakuhalo se i u donjem dijelu tabele, tako da sve u svemu mogu reći da je prvenstvo zanimljivo. Plasmanom na Europsko prvenstvo, futsal je došao u žižu i nadam se da će se kvalitet podizati još više. Vjerujem i u dolazak većeg broja sponzora i da će to medijski biti malo praćenije. Bila bi dobra stvar kada bi, recimo, federalna ili državna televizija izdvojila minutu vremena za pregled kola i slično.”

Otkrio nam je i kako je uopšte ušao u svijet futsala.

“Kao i svako dijete bio sam zaluđen velikim fudbalom, imao sam idole, ali istovremeno u svom gradu imao sam futsal klub koji je bio prvak Jugoslavije i treći u Evropi. Mislim na Seljak čiji sam danas trener. Malo po malo počeo sam sve više igrati taj mali fudbal, zapazili su me određeni klubovi i imao sam priliku da se okušam još u Splitu, Kninu, pa Ljubuškom… Za vrijeme studiranja sam bio i prvak Hrvatske u futsalu, a uporedo sam igrao u veliki fudbal u tamošnjoj 2. HNL. Na kraju kada sam već ulazio u godine krenula je obuka za trenera, svidjelo mi se to i napravio sam, ispostavit će se, vrlo dobar potez. Da vam odmah kažem, stresno je ovo. Najbolje je kad si igrač.”

Jasno je da se samo od futsala ne može živjeti.

“S obzirom da sam završio Fakultet prometnih znanosti, danas radim u jednom osiguranju na tehničkom pregledu. Ima klubova koji dobro plaćaju, ali u suštini teško se može živjeti samo od futsala, zato i većina ostalih igrača ima druge poslove u skladu sa zanimanjem.”

Interesovalo nas je da li određene firme prave probleme našim reprezentativcima kada moraju doći na okupljanje, utakmice…

“Pretežno izađu igračima u susret, ali, naravno, moraju pisati slobodne dane ili uzeti neplaćeno. Nije to baš jednostavno, utječe to na primanja, pogotovo ako imate kredit za stan ili auto. A kada te nema mjesečno po 10-tak dana, nakupi se… Nadam se da će u budućnosti progledati firme kroz prste našim igračima i da će shvatiti da rade dobru stvar kada ih puste. Ipak, igraju za narod, za državu”, poručio je Krezo na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Evropsko prvenstvo će se, od 19. januara do 6. februara te uz učešće 16 selekcija, naredne godine igrati u Nizozemskoj.

(Reprezentacija.ba)