Selektor Ivajlo Petev naredne sedmice okupiće reprezentaciju kako bi počeli pripreme za kvalifikacione utakmice protiv Finske i Francuske, te prijateljsku protiv Kostarike.

Prije objave spiska Petev je posjetio najiskusnije igrače reprezentacije, te su sigurno i njihove sugestije prevagnule u dilemama za neka od 25 mjesta u reprezentaciji. Posebno iskustva kada su atmosfera u ekipi i timski duh u pitanju.

Javnost je obradovana pozivom Ermedina Demirovića, kao i pozivima Luke Menala i Miroslava Stevanovića koji su, stiče se dojam, neopravdano bili zanemarivani od ranijih selektora.

Čini se kako je Petev spisak napravio vođen trenerskim motivima, odnosno da na svakoj poziciji ima dovoljan broj alternativa. Tako prvi put u zadnjih nekoliko okupljanja ćemo u ekipi imati čak četiri krila. Uz to, kako kaže, bitna mu je atmosfera u ekipi, pa je time opravdao i poziv npr. Kenanu Piriću za čiji je poziv očigledno jak argument osim “uklapanja u atmosferu ekipe” bilo i iskustvo iz dobro odbranjene utakmice protiv Italije.

Kada se gleda ostatak spiska, selektor je sigurno imao dilemu da li prednost dati Harisu Hajradinoviću ili Amaru Rahmanoviću, ali čini se da je konstitucija ovog drugog prevagnula za eventualne potrebe utakmice protiv stamenih Finaca.

“Hodžić bi bio pozvan da nije povrijeđen.” spomenuo je selektor još jedno ime koje se nije našlo u reprezentaciji, a igralo je prošle kvalifikacije.

Petevu je u njegovom poslu pomogao Dušan Bajević sa svojim pomoćnicima, posebno kada je riječ o zadnjoj liniji u kojoj su u 2020. godini debitovali Saničanin, Ahmedhodžić, Hadžikadunić, Cipetić…

Šef stručnog štaba reprezentacije BiH neće imati puno vremena za uigravanje ekipe za utakmicu protiv Finske, jer će reprezentacija do tog meča praktično biti na okupu manje od dva dana.

“S obzirom da imamo kratak period priprema, jako je teško da za jedan i pol trening pred Finsku promijenimo sistem igre. Meni je bitno da postoji simbioza među igračima. Nećemo generalno nešto previše mijenjati, jer je preriskantno. Možda bude malih promjena.” poručio je Ivajlo Petev.

Selektor će od narednog ponedjeljka na raspolaganju imati 25 igrača:

Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (Zorya Lugansk), Kenan Pirić (NK Maribor).

Odbrana: Branimir Cipetić (NK Lokomotiva), Darko Todorović (HNK Hajduk Split), Sead Kolašinac (FC Schalke 04), Eldar Ćivić (Ferencvárosi TC), Anel Ahmedhodžić (Malmö FF), Denis Hadžikadunić (FK Rostov), Siniša Saničanin (FK Vojvodina), Marko Mihojević (Göztepe).

Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Stjepan Lončar (HNK Rijeka), Miralem Pjanić (FC Barcelona), Amer Gojak    (Torino FC), Gojko Cimirot (Standard Liège), Rade Krunić (AC Milan), Amar Rahmanović (Konyaspor), Miroslav Stevanović (Servette FC), Haris Duljević (Nîmes Olympique). Edin Višća (Istanbul Basaksehir FK) i Luka Menalo (HNK Rijeka),

Napad: Edin Džeko (AS Roma), Ermedin Demirović (SC Freiburg), Smail Prevljak (KAS Eupen).

BiH 24. marta gostuje Finskoj u Helsinkiju, a 31. marta dočekuje Francusku na Grbavici na otvaranju kvalifikacija za SP 2022. Između toga u Zenici ćemo igrati protiv Kostarike u prijateljskoj utakmici.

(Reprezentacija.ba)