Ime Safeta Sušića zlatnim slovima će ostati upisano u historiju bh. reprezentacije. Niko nije slutio 2014. godine da će Mundijal u zemlji kafe i sambe biti prvo i za sada jedino veliko takmičenje na koje su otišli Zmajevi kojima je u to vrijeme predviđana blistava budućnost.

Kao najuspješnijeg selektora Sušića na kraju ga niko iz N/FSBiH nije kontaktirao kada se tražila zamjena za Bajevića. Nije ga to ni iznenadilo.

“Bilo je prilika da me se sjete, da su htjeli. Mogli su kada je smijenjen Prosinečki, možda bih i bio zainteresovan tada, pogotovo jer je u igri bio i taj baraž”, skoro je rekao Sušić koji ni ne žuri s povratkom na trenersku scenu.

U razgovoru za Reprezentacija.ba otkrio je Sušić da je nekoliko ponuda već odbio, bile su to mahom neatraktivne zemlje, a nezaobilazna tema je svakako bio i nacionalni tim kojim je kormilario od 2009. do 2014. godine.

“Danas u jeku pandemije vrijeme provodim isključivo u kući, pomalo je dosadno, ali moraš se prilagoditi. Ovdje je situacija alarmantna po pitanju toga. Policijski sat je od šest ujutro do šest navečer, izlaze obično oni koji idu na posao i to je to. Daj Bože da ubrzo prođe sve ovo sve”, kaže nam Safet Sušić (65)na početku razgovora.

Afrika me ne interesuje

Posljednji angažman Sušić je imao 2018. godine na klupi Akhisarspora. Od tada njegovo ime se dovodilo u vezu s nekoliko klubova, ali…

“Ma, ima uvijek tih poziva, kombinacija, jave se menadžeri i nude… Ponajviše ima opcija za afričke zemlje poput Tunisa, Maroka ili Alžira, međutim mene to ne interesuje previše. Više bih u arapske zemlje ili, recimo, u Tursku.”

Dešavanja u Premijer ligi ne prati mnogo, niti želi da komentariše bratića koji nosi dres Sarajeva.

“Kako je Sarajevo igralo u nedjelju? Izgubili su? Nije dobro, ali opet imaju tu prednost i vjerujem da će je uspjeti zadržati do kraja. Mislim da imaju najkvalitetniji tim. Tino? Ne bih previše komentarisao njega i njegove igre, ipak ne pratim toliko, to je na vama.”

Drugo mjesto kao plasman na SP

Reprezentaciju BiH ovog mjeseca očekuju prve utakmice pod vodstvom novog selektora Ivayla Peteva. Svjestan je Pape da će biti teško pored Francuske, Ukrajine…

“Treba gledati činjenice u oči. Reprezentacija više nije na nivou na kojem je bila, promijenili su se igrači, a samim tim nalazimo se i u teškoj grupi. O Francuzima ne treba trošiti riječi, oni će se prošetati, dok je za drugo mjesto favorit Ukrajina. Mi bismo i osvajanjem tog drugog mjesta napravili ogroman uspjeh, otprilike kao i plasman na Mundijal”, kroz smiješak dodaje Sušić.

Osim Peteva, stručni štab će činiti još Adilović, Musa, Seferović i Rahimić.

“Nepotrebno se odugovlačilo s tim. Normalno je da selektor bude taj koji će izabrati pomoćnike, da dovede svoje ljude, ali očito je Petev već prilikom pregovora pristao na to. Ako se pomirio s tim, onda je to druga stvar. On već zna sigurno dosta toga o našim igračima, neke je i trenirao, tako da je najvažnije da napravi atmosferu. Ja mu želim sreću.”

Miralem Pjanić se grčevito borbi za minutažu u Barceloni. Ostati ili otići?

“I ja iznenađen što Pjanić ne igra dovoljno u Barceloni. Došao je u nezgodno vrijeme. Jedan trener je bio kada se pregovaralo, a drugi kada je došao. Ne znam iz kojeg je razloga kod Koemana u drugom planu, niti bih da ulazim u to, ali po meni Pjanić ima kvalitet da budem standardan igrač Barcelone. Da li ostati ili ići? Moj stav je da je bolje biti standardan u drugoligašu nego u velikom klubu sjediti na klupi ili tribinama. Karijera brzo prođe, treba uživati u njoj. Pjanić je dovoljno pametan, sam će odlučiti šta je najbolje za njega.”

Pjanićevu Barcelonu iz Lige prvaka eliminisao je PSG, klub u kojem je Sušić kao igrač ostavio veliki trag.

“PSG ima kvalitetu da konačno postane šampion, ali neće to biti nimalo lako, pogotovo jer su tu još Manchester City, Liverpool, Bayern i Real. Između tih pet klubova tražit će se šampion. Problem PSG-a je taj što je Neymar još uvijek povrijeđen, a kada se vratiš, obično ti treba vremena da budeš na starom nivou. Bez Neymara teško se mogu čemu nadati.”

Novi ugovor skoro je potpisao Angel Di Maria koji sada ima mogućnost da prestigne Sušića po broju asistencija (103).

“Šta, nije me još prestigao? Hoće sada sigurno (smijeh). Današnji PSG se ne može porediti s onim u moje vrijeme. Sada je to ekipa koja daje puno golova, stvori se bezbroj šansi”, kaže Sušić na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)